– Det finns flera orsaker. Dels tog vi ut för stor skörd förra året, det skulle ha gjorts mer kartgallring när det blev torrt och träden fick för lite vatten. Dels kom en frostnatt vid helt fel tillfälle, förklarar Claerens Jacobsen, bolagets vd.
Plantskolan har 17 000 äppleträd med åtta sorters äpplen. Det gör Billbäcks till närområdets största odlare. En del av frukten finns för hemförsäljning på plantskolan, men huvuddelen säljs vidare genom medlemsföretaget Äppelriket i Österlen.
– Frukten som finns är det inget fel på. Det är antalet äpplen som reducerats kraftigt i år. Det är bara att kämpa på och hoppas på en bättre skörd nästa år, säger Claerens Jacobsen.
Enligt professor Hilde Nybom vid Statens lantbruksuniversitet äter svensken i genomsnitt cirka 15 kilo äpplen per år.
– Det är rätt mycket jämfört med andra europeiska länder, förutom Holland, där man äter 20 kilo per år, berättar hon.
Munkar och nunnor tog våra goda ätäpplen till Sverige på 1400-talet, genom att ta med ympkvistar hit.
– Om äpplen är nyttigare än andra frukter kan man diskutera. De nyttiga ämnena sitter främst i skalet. Fruktköttet, som ju utgör merparten av frukten, innehåller framför allt socker och vatten fast även en del fibrer. Vad som är bra med äpple, är att de är billiga och lättillgängliga och äts i stor omfattning, säger Hilde Nybom.
Äpplets dag firas i hela landet 25 september på initiativ av Riksförbundet Svensk Trädgård.