De kräver skadestånd efter sprängarbete: Huset skakade

En familj har begärt skadestånd på 97 500 kronor för skador som uppstått i huset när kommunen utförde sprängningsarbeten i området. "Det kändes som en jordbävning", säger småbarnsmamman Cecilia Lindén.

Cecilia Lindén, här med barnet Nikki, var hemma när hela huset skakade i samband med ett sprängarbete i närheten. Familjen i Svärtinge skogsbacke vill ha skadestånd från kommunen efter sprickskador i huset.

Cecilia Lindén, här med barnet Nikki, var hemma när hela huset skakade i samband med ett sprängarbete i närheten. Familjen i Svärtinge skogsbacke vill ha skadestånd från kommunen efter sprickskador i huset.

Foto: Privat/Eva Jensen

Svärtinge2021-03-03 06:00

Förra vintern gick Cecilia Lindén hemma i villan på Skogstryvägen i Svärtinge Skogsbacke med sitt nyfödda barn. Lugnet fick ett abrupt slut när det hördes en kraftig smäll i närheten.

– Det hördes och det kändes. Hela huset skakade, i vårt stora vitrinskåp slog glas och tallrikar mot varandra, minns Cecilia Lindén.

Vad tänkte du?

– Min första tanke var att det kändes som en jordbävning. Så allvarligt var det.

Men det visade sig snart att Svärtinge inte drabbats av en jordbävning. Det handlade om ett sprängningsarbete i området.

– Strax ovanför vårt hus, uppe i skogen, pågick ett arbete med att anlägga en ny väg.

Men hade ni inte fått information om att det pågick sprängarbete i samband med vägbygget?

– Då vi precis hade fått barn var det lite rörigt hemma hos oss just då. Vi hade säkert fått information, men missat att det var på gång, säger Cecilia Lindén.

Hur reagerade era grannar?

– Nu är det så att vi inte har några nära grannar just där vi bor och den närmaste bor i betonghus. Vårt hus ligger närmast det nya vägbygget.

undefined
Det var i samband med ett vägbygge i Svärtinge skogsbacke som kommunen behövde spränga.

Senare på kvällen upptäckte familjen att det uppstått skador i huset.

– Vi såg att det spruckit i ena väggen och även i taket, det gick hela vägen.

Kan det ha varit sättningsskador?

– De här skadorna kom så fort inpå sprängningsarbetet. Vi flyttade in i det nybyggda huset ett drygt halvår innan, sättningsskador borde i så fall uppstått tidigare, säger Cecilia Lindén.

Enligt en, av kommunen anlitad, besiktningsman handlar det om sprickskador i väggar och tak, men även en sprucken duschvägg i glas samt en sprucken väggspegel. Nu har familjen tagit in offerter för reparation av skadorna, samt även skickat ett skadeståndsanspråk till Norrköpings kommun på 97 500 kronor.

– Vi har precis lagt sex miljoner kronor på det här huset ... så det känns ju inte så där jättekul att behöva ta in hantverkare och lägga de här pengarna på sprickskador, säger Cecilia Lindén.

undefined
Det nybyggda området Svärtinge skogsbacke växer så att det knakar.

Jan Holmberg är projektsamordnare på samhällsbyggnadskontoret i Norrköpings kommun. Han känner till det aktuella ärendet, men kan i nuläget inte svara på om kommunen kommer att betala ut något skadestånd eller inte.

– Det finns vissa rutiner att följa. När någon skickar in ett skadeståndskrav tar kommunens försäkringsbolag över ärendet. De gör en utredning och därefter fattas beslut. Om man inte skulle vara nöjd med beslutet finns det alltid möjlighet att överklaga, säger han.

Enligt Jan Holmberg går utredningen vidare med att man nu kommer att ta in alla uppgifter som finns.

– Alla entreprenörer har krav på sig att föra en sprängjournal, en dagbok som bland annat innehåller tidpunkter för sprängningen, laddningsmängd och olika form av värden, säger han.

Hur kan den här typen av skador uppstå i samband med en sprängning?

– När man spränger i berg uppstår vibrationer. Spränger man i jord under marken kan det hända att sprängningen sprider sig olika långt, säger Jan Holmberg.

Vad finns det för rutiner inför en sprängning?

– Innan varje sprängarbete görs en riskanalys där man tittar på eventuella konsekvenser. Man ska även sätta upp vibrationsmätare på husen som ligger inom en viss radie.

Så i det här fallet så kan man alltså ha missat något?

– Det kan jag inte uttala mig om nu, det får utredningen visa, säger Jan Holmberg.

Bergsprängning

Bergsprängning är en metod för att med sprängämnen spräcka berg, vanligen i syfte att losshålla berget så det går att schakta med schaktmaskiner. 

Sprängningsarbeten kan vara farliga för de som arbetar med detta men det finns även risker för att kringliggande fastigheter drabbas av vibrations- och kastskador.

Vid ett sprängningsarbete brukar det utföras en för- och efterbesiktning av kringliggande fastigheter för att kontrollera eventuella skador som har uppkommit på grund av sprängningen. 

Karta: Svärtinge skogsbacke
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!