Vi har förlorat ett år

Alla pratar om Anders Borg. När Ostlänken ska ros i hamn måste finansministern övertygas.

Stockholm2008-10-01 20:55

Det är dagen efter. Infrastrukturpropositionen fick inte direkt Ostlänkens förespråkare att slå klackarna i taket. Snabbtågslinjen nämns förvisso i dokumentet, men ett förverkligande dröjer ytterligare år. Byggstart 2013 är tipset.

På onsdagen samlas ett tjugotal personer i en sal i Riksdagshuset. Temat för seminariet är: Vad gör vi nu?

- Vi har förlorat ett år, säger Jörgen Rundgren (m).

Andra påpekar att läget kunde vara värre. Jan Owe-Larsson från Östsam drar sig till minnes ett möte med finansministern.

- Han frågade: ”Tala om för mig, vad är samhällsnyttan? Mina medhjälpare säger att det är vägar som gäller.” Jag hoppades därför inte på mer än något resonemang om höghastighetsjärnvägen. På så sätt är den här propositionen bra. Men den ger inga löften.

Infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) underströk på tisdagen att regeringen skulle prioritera höghastighetståg. Men besked om vilka sträckor man ska satsa på väntas först sent i vår.

Näringsdepartementets Ann-Katrin Berglund berättar att utredaren ännu inte är tillsatt, men att det kommer att avgöras inom kort.

Mellan 2010 och 2021 ska 217 miljarder kronor avsättas till att ”utveckla transportsystemet” i landet, exempelvis genom att bygga ny väg och järnväg.
Det är slantar många regioner tampas om.

”Jaha?” sammanfattade Östsvenska handelskammaren läget på sin blogg. Och det är så många känner.

- Den politiska signalen är tydlig, säger riksdagsmannen Johan Löfstrand (s). De vill bygga vägar, järnvägar är inte samhällsnyttiga. Jag ser det som ett stort problem. Men nu har vi ett år på oss att vässa argumenten.

Han berättar att socialdemokraterna under sin senaste regeringsperiod kunde tänka sig att lånefinansiera Ostlänken, medan dagens makthavare på finansdepartementet håller hårt i pengarna.

Kanske borde kommunerna medfinansiera projektet, säger någon. Något som Linköpings kommunalråd Paul Lindvall (m) inte är främmande för.

Östsvenska handelskammarens vd Lars Erichs konstaterar efter diskussionerna att enigheten i regionen fortsatt är stor.

- Det är nästan tråkigt att inte ha någon att debattera med, säger han.

- Jo, vi har en. Anders Borg, säger Torbjörn Björlund (v), varpå ett luttrat skratt sprids i lokalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om