Vårlängtan på två hjul

Mc-branschen vädrar återigen morgonluft och man hoppas nu på ökad försäljning. En hel del nya modeller visades upp på årets mc-mässa.

Skönt att få sitta ned och drömma sig bort. Här på en av de nya Victory-hojarna.

Skönt att få sitta ned och drömma sig bort. Här på en av de nya Victory-hojarna.

Foto: Thomas Möller

Stockholm2013-01-30 10:50

10–20 grader kallt ute och flera månader kvar till den svenska mc-säsongen. Då var det ett utmärkt tillfälle att få se alla nya hojmodeller på Mc-mässan som ägde rum i Älvsjö i helgen. Då kunde man dessutom passa på att torrköra lite i montrarna.

Just torrkörning i mängder var det på de två Ducati 1198 Panigale som stod uppställda. Den dyrare S-modellen, i runda slängar 250 000 kronor, erbjuder det allra senaste vad gäller elektronik. Den kan justeras i mängder av olika effektmappar beroende på hur man vill att den uppför sig, till exempel i regn. Fjädring och bromsar går även de att justera elektroniskt.

Trots priset räknar man med att sälja ett 20-tali Sverige. Med en 1198 Panigale har man inte bara förutsättning att bli snabbast runt banan, man lär även få en hel del beundrare vid korvkiosken.

Amerikanska Victory visade upp ett stort antal modeller. Märket börjar tilltala allt fler svenskar och troligen är det många som byter från Harley Davidson då det under flera år sålts otroliga mängder. Med Victory får man ungefär samma typ av hoj, men en betydligt mer udda sådan. Rent designmässigt sticker flera av Victorys modeller ut, sedan är det en smaksak om de är snygga eller inte.

Fetaste modellen heter Vision Tour. Det är Victorys supertourer som är att likna vid ikonen Honda Goldwing.

Ett annat märke som kommit starkt i Sverige under ett antal år är tyska BMW. En av modellerna som drog till sig uppmärksamhet var nya HP4. Den hålls för att vara den allra värsta sporthojen på marknaden just nu. Den är en direkt utveckling av modellen 1000 RR. Med sina 193 hästkrafter kombinerat med en avancerad fjädring ges fartresurser som fullt ut bara kan nyttjas på bana.

BMW är starka på äventyrssidan och i år premiärvisades nya BMW R1200 GS. Den kommer att stärka BMW:s images som äventyrshoj ännu mer med den nya tvåcylindriga boxermotorn som ger 125 hk och rejält med vridmoment.

Som en del i lanseringen kommer BMW att arrangera ”One World. One R1200 GS”. Där kommer fem enduroförare att åka fem olika jorden runt-resor för att visa upp modellens förträfflighet.

Harley Davidson firar 110 år i år med en hel del läckra jubileumsmodeller. Dessutom har de en serie hojar som lackats med en speciallack i år. De kallas Hard Candy Custom och är en lack med riktigt stora flakes.

Att köra motorcykel är som bekant inte helt ofarligt. Även om man själv kör med insidan så är man väldigt utsatt om en olycka är framme. En bra lösning kan då vara en airbag-väst. Kanadatillverkade Helite visade upp sin nya väst på mässan inför många intresserade. En airbag-väst kostar kring 5 000 kronor, men räkna med att priserna kan gå ned något om volymerna ökar.

Nytt för i år på mässan var att alla under 15 år gick in gratis på torsdagen och fredagen. Ett bra initiativ för att få upp intresset för motorcyklar bland ungdomar då det är allt färre unga som tar mc-kort och genomsnittsåkaren blir allt äldre.

i alla ära, bäst på Mc-mässan 2013 var nog mc-museet MC Collection i Sollentuna. De visade upp ett antal riktiga skönheter. Visst är motorcyklar oerhört snygga nu för tiden, men frågan är om det inte var bättre förr …

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om