Trenden mot fler motorbåtar håller i sig

Färre med segel och fler med motor. Trenden fortsatte när Båtmässan öppnade i går. Där introducerades också ett interaktivt sjökort för ostkusten.

Annika Lundqvist från Sjöfartsverket visar upp ett sjökort från hemtrakterna. Bilden kan ses med hjälp av verkets CD-rom Levande sjökortet. Genom att kombinera programmet i datorn med en GPS kan man lättare ta sig förbi bränningar och kobbar. Och samtidigt få information om kommande gästhamnar och fyrar.
Foto: BJÖRN LARSSON

Annika Lundqvist från Sjöfartsverket visar upp ett sjökort från hemtrakterna. Bilden kan ses med hjälp av verkets CD-rom Levande sjökortet. Genom att kombinera programmet i datorn med en GPS kan man lättare ta sig förbi bränningar och kobbar. Och samtidigt få information om kommande gästhamnar och fyrar. Foto: BJÖRN LARSSON

Foto:

stockholm2003-03-01 04:00
Aldrig förr har så många båtar visats på Älvsjömässan i Stockholm. Över 1000stycken motorbåtar, jollar, gummibåtar och segelbåtar trängs i utställningshallarna.
Dyrast alla kategorier är ett motorvidunder på 18 meter - Fairline 58. För att få tillgång till de fyra sovrummen, två soffgrupperna och två toaletterna krävs 10miljoner kronor - och det helt utan erbjudna extravaganser.
Vad som är billigast är svårare att säga. Men en praktisk sak som kan fås för 49 kronor är Stefan Aronowitsch uppfinning Rope Master. Den spänner och låser allt från tampar till tvättlinor genom ett enkelt handgrepp.
Blott cirka en femtedel av den stora A-hallen upptas av segelbåtar. De har minskat flera år i rad och verkar fortsätta så. Men en av de spektakuläraste båtarna i år är den Västervikstillverkade trimaranen Seaon 96, med en relativt liten båtkropp mitt emellan två pontoner.
-Risken med att göra en trimaran istället för en katamaran är att den kan bli för tung, säger Jan Gapinski, en av initiativtagarna. Men eftersom vi använder mycket kolfiber lyckas vi hålla nere vikten.
Mässan rymmer inte bara renodlade båtprojekt. I avdelningen för design och innovationer finns lite av varje.
En grupp studenter från KTH i Stockholm visar upp sitt världsrekordsprojekt för vattencyklar. Om allt går enligt planerna kommer de flyga fram i 20 knop i Djurgårdskanalen i maj. Det skulle i så fall bli det snabbaste människodrivna fordonet i världen.
Än så länge finns emellertid ingen vattencykel, men delarna är så gott som klara.
-Vi får se hur det går med rekordet, det är rätt beroende av vädret, säger en av konstruktörerna Andreas Hammerich.
För något år sedan lanserade Sjöfartsverket sin CD-rom Levande sjökort. Men då fanns bara västkusten inlagd. Nu har man kompletterat med sträckan Ystad-Arholma, det vill säga hela ostkusten.
Genom att koppla en GPS till en persondator kan man därigenom planera sin seglats interaktivt. På CD-romen finns information och bilder inlagt för allt havsområde söder om Stockholm, inkluderat bland annat gästhamnar och Sjöfartsverkets föreskrifter.
-Nästa år kommer vi troligen komplettera med inlandets sjöar som Vänern och Vättern och därpå tar vi Norrland, säger Annika Lundqvist i Sjöfartsverkets monter.
Bland de andra nyheterna på årets mässa kan nämnas ett rostfritt lås för utombordare, en GPS med färgskärm och en fyrbladig foldingpropeller.
Men mest av allt präglas hallarna av drömmar. Av nyfikna båtägare med sommarkänslor. Kanske var det därför den längsta kön var till tiomiljonersbåten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om