– Jag skojade för ett tag sedan om att jag har känt mig lite som en vaktmästare i tv-huset, skrattar Jovan Radomir.
De flesta känner igen honom som programledare och presentatör på SVT. Dit kom han efter att han lämnat hemstaden Katrineholm och ett mångårigt arbete som språklärare för att börja på skivbolag i Stockholm.
Han var väldigt musikintresserad och fick så småningom in en fot på tv-programmen Voxpop och Musikbyrån. Där gjorde han reportage och musikdokumentärer och drygade ut deltidstjänsten med jobb som tv-hallåa. Så småningom fick han fast anställning.
Sedan dess har han gjort det mesta från långa musiksändningar till sportnyheter, reportage för Radiohjälpen och mycket mer. För en utomstående kan det tyckas lite spretigt, men det sammanhållande temat är nyfikenheten, säger han.
Vill prova allt
Han jobbar för att förverkliga sina idéer och säger hellre ja än nej till nya uppdrag.
– Jag vill verkligen pröva på saker, testa grejer. Jag vill inte dö nyfiken. Jag har rest mycket, och när jag är i ett land så äter jag aldrig någonting importerat utan vill verkligen äta det inhemska, oavsett om jag är i Västafrika, Sydamerika eller i Maldiverna och dyker, säger Jovan Radomir.
Att han använder mat som exempel är ingen slump. För även om hans hjärta klappar hårt för musik och sport så har matlagning legat högt på listan över intressen – inte minst som en väg in i nya kulturer.
Ville ge upprättelse
I augusti 2011 gav han ut boken Mitt Balkan: mat och människor. En matresa genom det forna Jugoslavien, som han lämnade som tvååring på 1960-talet för ett nytt liv med bror och föräldrar i Katrineholm.
Boken skrev han för att ge upprättelse åt en region som kommit att definieras av negativa skriverier efter Bosnienkriget.
Men också som ett tack till de som tog med sina recept till Sverige och aldrig har hedrats med en egen kokbok. Samt för deras barn och barnbarn och svenska vänner.
– I Sverige bor det kanske 150 000–200 000 exjugoslaver, och när de känner igen sig är det den finaste respekten jag kan få, säger Jovan, och berättar om en vän som ringde och grät efter att ha läst boken.
– Då kände jag ”Perfekt! Vad skönt. Den här boken handlar inte om mig, utan den handlar om oss”. Det som finns på en tallrik säger ofta mycket om vad det är för person som äter
Dubbla nationaliteter
Han beskriver sig som svensk-serb, tvåspråkig och trygg med båda sina nationaliteter. Ibland blir han uppringd av serbiska medier för att kommentera inslag om Sverige, eller för den delen Eurovisionen, som han är lite av en expert på efter att bland annat ha skrivit den engelska texten till Serbiens vinnarbidrag 2007.
Som sagt – Jovan Radomir har många grytor kokande.
På senare tid har dock arbetet fått stå tillbaka för en livshändelse av stora mått: ankomsten av dottern Jonie. Nu är han inne i barnbubblan, och där trivs han förträffligt.
– Det är så skönt att kunna fokusera på en sak, och det är att lilla Jonie mår bra, och att hon skrattar och har roligt.