Han hade länge bilden av att det skulle vara skönt att bli gammal, berättar Johan Norberg. Han föreställde sig sina favoritförfattare på kaféer med en whiskeybricka, där de satt och läste, eller skrev några fina aforismer. En livsstil som föll den unge Norberg på läppen. På den tiden var han också statsfientlig anarkist och dryftade gärna sina radikala åsikter i klassrummet.
– Jag var van vid att alla, från klasskamrater till lärare, tyckte att jag var helt skvatt galen. Och det har varit nyttigt för mig, för vinner jag bara några i en publik så känner jag, wow, vad kul. Det tror jag är den absolut bästa bakgrunden för att ta strider.
Diskuterade hemma
Sedan dess har han blivit mer måttfull i sina åsikter och kallar sig numera liberal. Han har övergett tvärsäkerheten men strider tar han fortfarande, för globalisering och individens frihet. Till skillnad från politiker behöver han aldrig sträva efter popularitet, och han ser det som en hederssak att argumentera väl för sina åsikter.
Det fick han med sig från uppväxten, i ett bildat medelklasshem där diskussioner om allt från politik till litteratur var ett vardagligt inslag vid matbordet. Så länge man kunde underbygga argumenten med fakta var även udda åsikter acceptabla.
God miljö
– Det var en god miljö för att lära sig att tänka kreativt, att känna att jag får ta ut svängarna så länge jag skärper mig och läser på. Det hjälpte mig att utveckla idéer som inte alltid var helt mainstream, säger Johan Norberg.
Tid med barnen
Efter universitetsstudierna arbetade han några år på tankesmedjan Timbro. Numera frilansar han och varvar mellan att sitta hemma och skriva och resa som föreläsare.
Läser gör han gärna på något trevligt kafé. Som frilansare är han aldrig helt ledig, konstaterar han, men å andra sidan styr han över sin tid på ett sätt som passar ypperligt i livet som småbarnsförälder.
– Om det behövs kan jag bara hoppa över en dag och vara med barnen. Sedan sitter jag och skriver på kvällen när de sover i stället. Jag förstår inte hur folk som har nio-till-fem-arbeten klarar av att ha små barn. Då har man ju inte den flexibiliteten. Så det är jag nyfiken på.
Spännande vänkrets
Nyfiken är han på mycket, och den största fördelen med hans arbete är att ständigt få lära sig nya saker. Jobbet är hans hobby, kort sagt.
Hans intressen spänner över det mesta, från tv-underhållning och skönlitteratur till historia och ekonomi.
Inspiration får han också från umgänget med sin familj och vänkrets, som han beskriver som ”spännande och beläst”. Varje middag, barrunda och aktivitet kan ge nya idéer. Vad han än gör ser han till att ta anteckningar, för allt kan komma till användning längre fram.
– Om man skriver så mycket som jag gör, och har så många kolumner att upprätthålla, då tror jag att det är en förutsättning att man är intresserad av väldigt mycket saker. Annars blir det snabbt ganska enformigt.