Ingrid Segelström gjorde slag i saken

- Jag kände att jag ville göra något annat någon annanstans, säger Inger Segerström som lämnade riksdagen för en plats i EU-parlamentet.

För ett par år sedan bytte Ingrid Segelström arbetsplats, från svenska riksdagen till EU-parlamentet i Bryssel. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

För ett par år sedan bytte Ingrid Segelström arbetsplats, från svenska riksdagen till EU-parlamentet i Bryssel. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Foto:

STOCKHOLM2007-02-24 04:00
I tio år gjorde hon sin stämma hörd i riksdagen. Nästan lika länge var hon stridbar ordförande för det socialdemokratiska kvinnoförbundet. Men sedan två och ett halvt år är det EU-parlamentet i Bryssel som är Inger Segerströms arbetsplats.
- Att i min ålder få börja en ny politisk karriär utomlands har varit mycket roligt, försäkrar hon.
Det var när 50-årsdagen närmade sig för fem år sedan som funderingarna på ett miljöombyte först kom krypande.
Och hittills har hon inte ångrat att hon gjorde slag i saken.
- Att jobba i Europa och leva i en annan kultur och samtidigt kunna bo kvar hemma är spännande och en ynnest, menar Inger Segelström som veckopendlar mellan Bryssel och Stockholm.
Förutom att hon arbetar i EU-parlamentets båda utskott för medborgliga mänskliga rättigheter och utrikespolitik, är hon vice ordförande för de socialdemokratiska kvinnorna i Europa.

Driver hjärtefrågor
- Man kan säga att jag fortsätter driva mina hjärtefrågor med fokus på människohandel och jämställdhet, påpekar Inger.
Största skillnaden mellan att jobba i den svenska riksdagen och EU-parlamentet är att det i riksdagen alltid är majoriteten som bestämmer över minoriteten.
- I EU-parlamentet har det ingen betydelse vilken grupp som är störst. Alla måste kompromissa. För att lyckas måste man vara villig att samarbeta med andra partier.
Gensvaret från kollegorna i EU-parlamentet är oftast bra. Även om kulturella skillnader ibland gör sig påminda.
- När jag talar om att det är lika många kvinnor som män som arbetar i Sverige och nämner att vi föder flest barn i Norden, är det orsaken till de höga födelsetalen som främst intresserar de sydeuropeiska männen. Inte frågan om varför svenska kvinnor förvärvsarbetar, konstaterar hon med ett skratt.
Hennes engagemang i försöken att få stopp på så kallad trafficing - människohandel - är stort och framgångsrikt.

Jättearbete inför VM
- När kvinnoorganisationerna ute i Europa förra våren slog larm om att det fanns planer på att under fotbolls-VM i Tyskland importera 30 000 kvinnor för VM-besökarnas höga nöje, drog vi igång ett jättearbete och lyckades sätta stopp för planerna .
Aktuellt just nu är om amerikanska CIA-agenter ska tillåtas att agera fritt i Europa i samband med terrorhot.
- Även om man får panik bara man hör ordet terrorism får man inte göra avkall på de mänskliga rättigheterna. Eller som skedde i Sverige - överlåta verkställandet av en utvisning på CIA.
När vi pratas vid är det "gul vecka" vilket betyder att Bryssel tillfälligt bytts mot Stockholm.
- Det inträffar fyra gånger om året för att vi ska få tillfälle att informera våra väljare och andra hemma om vad vi håller på med i Bryssel.

55 år i morgon
Denna gula vecka ska hon bland annat prata om människohandel i Tensta och diskutera den internationella synen på mänskliga rättigheter med representanter för kyrkorna i Stockolmsregionen.
- Och så ska jag fira min 55-årsdag (i morgon, söndag med mina närmaste. Men det är inte jag som kommer att vara huvudperson utan mina åldriga föräldrar som jag är lycklig nog att ha kvar i livet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om