Hultling håller i gång

Claes Hultling har ett driv och en energi som inte ens en bruten nacke kunde sätta stopp för.

Stockholm2013-03-24 06:30

Claes Hultling visar runt på Spinaliskliniken och Rehab Station Stockholm. Han var med och grundade Spinalis 1989 och stiftelsen har varit hans skötebarn sedan dess. Till de industribetonade men hemtrevliga lokalerna vill ryggmärgsskadade från hela landet komma, för rehabilitering och, inte minst, för att träffa Claes själv.

Det vore en lätt match att måla upp en historia med Claes Hultling som den slagne hjälten, som reser sig på nio och kommer igen med full kraft.

Bröt nacken

När han dök på en sten och bröt nacken 1984 befann han sig på en ljus plats i livet.

Han kom från en trygg familj med pappa Artur och mamma Birgitta, skådespelare respektive lärare, och två yngre systrar.

Han var narkosläkare på Karolinska sjukhuset och såg fram emot en lång karriär och ett liv fyllt av resor och utmaningar. Två veckor senare skulle han gifta sig med Barbro, som han hade träffat under studierna på läkarlinjen.

Olyckan gav honom en ryggmärgsskada, som förlamade honom från bröstkorgen och nedåt och förändrade alla förutsättningar i ett slag.

Och ändå – här sitter han nu på Spinalis, är fortfarande gift med sin Barbro (vigseln hölls på sjukhuset), och med ett cv som inte skäms för sig.

Det innehåller 10 böcker, 45 vetenskapliga artiklar, en docentur på Karolinska institutet och en gästprofessur på Stanford University, konungens medalj i serafimerblått band, kidnappningen i tv-programmet Här har du ditt liv, uppdraget som sommarpratare i radion och en hel del mer.

Men det har förstås inte varit en raksträcka från 1984 fram tills i dag. Han grät sig igenom den första sommaren efter olyckan och har, som han säger, ”en samlad erfarenhet av vad det innebär att kissa på sig, bajsa på sig, inte få tillräcklig erektion, få kontrakturer och sår och ha kronisk smärta”.

Empatiskt övertag

– Och det gör ju att när jag träffar de här 25-åringarna som kommer in och klagar på än det ena än det andra, så har jag ett empatiskt övertag visavi de doktorer som går på sina två ben.

Som 40-åring blev han småbarnspappa. Sonen Emil var hett efterlängtad och föddes som ett smärre underverk. Det var första gången en ryggmärgsskadad man blev pappa genom provrörsbefruktning.

Senaste projektet

Det senaste projektet på Spinalis är att ta hjälp av filosofi i rehabiliteringsarbetet. Genom att hjälpa patienterna att hantera tankekraften ska personer som mår dåligt förhoppningsvis hitta vägar att må bättre.

Själv får Claes Hultling ordning på tankarna i sin lilla folkbåt. Han är en sportig man och gillar utomhusaktiviteter som utförsåkning och segling i skärgården.

– Ingenting skänker mer själslig harmoni än att sitta i sittbrunnen och höra kluckandet. Att vakna i båten i en utskärgårdsvik på sommaren, när det är helt stilla – det är sublimt.

Vem är det? Att fylla 60

Heter: Ivar Claes Ingemar Hultling.

Fyller: 60 år på söndag

Firar: ”I familjens hägn, och med ett antal middagar med de närmaste vännerna.”

Gör: Docent vid Karolinska institutet, läkare på neurologkliniken på Karolinska sjukhuset, samt vd och grundare av stiftelsen Spinalis, som arbetar med ryggmärgsskadade.

Familj: Gift med Barbro, läkare, 58, sonen Emil, 20 år. Syster Katarina Hulting, 58, sportjournalist.

På nattduksbordet: Religion för ateister av Alain de Botton.

”Det är med viss självinsikt jag inser att jag inte behöver bevisa något längre, utan att jag kan tillåta mig själv att faktiskt ta det lite lugnare.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om