Hjälp mot tvångsmässigt sex

När sexuella handlingar blir tvångsmässiga kallas det sexuellt dysberoende, man missbrukar sex och är sexmissbrukare. Men det finns hjälp att få.

För en sexmissbrukare blir de sexuella handlingarna tvångmässiga. Ofta söker man sexuell tillfredsställelse genom att hitta på porr på nätet eller köpa telefonsex - i stället för att ta hand om sin verkliga relation. Foto: Magnus Jönsson/Scanpix

För en sexmissbrukare blir de sexuella handlingarna tvångmässiga. Ofta söker man sexuell tillfredsställelse genom att hitta på porr på nätet eller köpa telefonsex - i stället för att ta hand om sin verkliga relation. Foto: Magnus Jönsson/Scanpix

Foto:

Stockholm2007-01-08 04:00
Erik Sundby är addiktolog, utbildad för att stödja och hjälpa dem som har ett tvångsmässigt förhållande till sprit, droger eller sex. De senaste åren har han nästan enbart arbetat med sexberoende.
Den genomsnittlige patienten är en man runt 30 år som tvångsmässigt ägnar sig åt fantasisex. Han har drömmar om sex och han tittar på porr i tidningar, på nätet och på film och har cyber- eller telefonsex i stället för normala relationer och sex på riktigt.
Ofta avslöjas den som tvångsmässigt tittar på porr på sin arbetsplats eller av sin sambo och det är oftast chefer och partners som söker hjälp åt den sexberoende.
Den typiska kvinnliga patienten som söker Erik Sundbys hjälp är mellan 30 och 35 år och beroende av att bekräfta sig själv genom att ständigt förföra nya män och ha tillfällig sex med dem.
- En kvinna som lever så här kan aldrig växa och mogna, säger Erik Sundby. Hon är aldrig riktigt närvarande utan stänger av sina innersta känslor. Hon kan inte ta hand om sig själv helt enkelt.

Samtal och möten
Hos Erik Sundby får patienterna först genomföra ett bedömningssamtal och om de uppfyller något av kriterierna för sexberoende kan de gå i samtal enskilt eller i grupp och de förväntas också gå på Tolvstegsmöten, typ Anonyma Alkoholister.
Men vad har andlighet, som ju är grunden i Tolvstegsrörelsen, med sexmissbruk att göra?
- Vi tror att människor har andliga behov, säger Erik Sundby, det är en självklarhet för oss addiktologer. Den bästa medicinen för att tillfriskna är att ha goda relationer till sig själv och andra och då behöver man ett andligt perspektiv menar vi. Det är också nödvändigt att patientens partner hela tiden finns med, annars fungerar inte behandlingen.
Erik Sundby är noga med att understryka att han inte har några moraliska åsikter om vad hans patienter sysslar med. Han utgår ifrån bedömningssamtalet och ser om han kan hjälpa patienten.
En addiktologs arbete går inte heller ut på att avråda människor från sex eller onani, det är det tvångsmässiga beroendet av sex som gör det till ett missbruk.

Ofta etablerade
Sexmissbrukande personer är ofta väl etablerade i samhället. De har bra jobb och lever i en relation, men förhållningssättet till sex kommer före relationen till partnern.
- Den som missbrukar sex gör det för att döva en inre smärta, säger Erik Sundby. Sex ger en kick och en bekräftelse på att man finns, är attraktiv och har kontroll.
Sexualbrottslingar som pedofiler och de som begått våldtäkter eller incest söker inte hjälp hos Erik Sundby. Deras problematik är en annan och deras förnekelse är så stark att de inte kan se klart på vad de gjort mot sina offer.
Enligt Tolvstegsrörelsens sätt att se på missbruk så blir man aldrig fri från sitt missbruk. Gäller det också sexmissbruk?
- Nej, frisk blir man inte, men man tillfrisknar, säger Erik Sundby. Det är som med astma; det är inte ditt fel att du drabbats men du har ansvar för att du tar din medicin. Om du är sexmissbrukare betyder det att du måste ta hand om dig själv och inte utsätta dig för sådant som inte är bra för dig.
Fotnot: En addiktolog är en alkohol/drogterapeut som jobbar inom missbruks- och beroendebehandling med hjälp av Tolvstegsprogrammet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om