En schlagerkung som älskar opera

Han tycker siffran 60 är obehaglig när han ser den. Men:
- Ingen kommer undan. Alla som får leva drabbas. Det är det enda som är rättvist på jorden, fastslår den blivande 60-åringen, Lasse Holm glatt.

Kompositören och programledaren Lasse Holm.Foto: PRESSENS BILD
FOTO: ÅKE THIM

Kompositören och programledaren Lasse Holm.Foto: PRESSENS BILD FOTO: ÅKE THIM

Foto:

STOCKHOLM2003-12-09 04:00
Vem: Lasse Holm
Vad: Fyller 60 år i dag

- Jag känner mig oförskämt fräsch och pigg. Ungefär som jag
gjort de senaste 20-25 åren. Noterar bara med något lite förskräckelse den där sexan och ett efterföljande litet gupp.
Men sen går livet vidare, medan jag har fortsatt hejdlöst roligt. Livet är helt enkelt bäst just nu!
Musikmakaren Lasse Holm gjorde 80-talet till en enda lång schlager med Melodifestivalen som ständigt återkommande refräng. 17 gånger var han med. Tog hem fem guld och två silver. Efter att bland annat skrivit Dag efter Dag åt Chips, Främling till Carola, Bra vibrationer åt Kikki, Eloise åt Arvingarna och E´ de´ det här du kallar kärlek åt sig själv och Monica Törnell.
- 80-talet var ett fantastiskt decennium. Det var min affärsidé då att verkligen satsa på melodifestivalschlager. Men nu räcker det. Jag har plitat ner min sista not för Melodifestivalen. Man ska sluta när man står på topp.
Han misstänker att det fortfarande finns dem som tror att han inte gör något annat än sitter hemma och skriver schlagers.

Batteriladdning
- Med min musikbakgrund kan ingenting vara felaktigare, skrattar Lasse Holm. Jag är musiker i botten. Och rocken präglade min uppväxt. I dag lyssnar jag gärna till latinamerikansk musik, mycket tango. Och jag älskar opera.
Han är urstockholmare. Men har bland annat bott i Norrland. Och sommartorpet finns "på slätta" i Västergötland.
- Vi Stockholmare glömmer tyvärr bort ibland att Stockholm inte är Sverige. Det riktiga Sverige är landsorten. Det är där det händer saker. Själv är jag nog inte i Stockholm mer än fyra av årets tolv månader.
Tre av dem tillbringas dessutom i våningen på solkusten i Spanien för batteriladdning. Resten av året är han oftast någon annanstans i det avlånga riket. Som just nu när han varje helg fram till jul showar inför fullsatta hus på Valsverket i Degerfors tillsammans med Sten Nilsson, Monica Forsberg och Hasse Kvinnaböske. Medan veckans vardagar ägnas åt planerandet av Lill-Babs kommande jubileumsshow på Rondo i Göteborg. Liksom nästa sommars Diggiloo Live. En turné i samma kolossalformat som Raphsody in Rock.
- Fast utan symfoniorkester men med ett sjuhelsikes bra band på 16 man och gräddan av artisteliten, inflikar Lasse Holm. Mellan juli och augusti besöker vi 18 platser. Det ska bli jättekul. Jag ser verkligen fram emot det.

Lite juligt Diggiloo
Även om den speciella "och bara lite juliga" variant av musikfrågeprogrammet Diggiloo som sänds i SVT dan före dan redan är inspelat och klart, ser han fram emot det också. För att det varit och är en sådan succé. Och att han bevisat för sig själv att han klarar av programlederiet. Också. Trots att det från början varit en karriär som han bara "råkade halka in på."
Entusiasmen, när Lasse Holm berättar om sitt innehållsrika liv, både det som varit och det som är, och som får telefontrådarna mellan oss att vibrera, är äkta. Tro inget annat. Fast han tar det är lite lugnare nu, säger han.

"Mera avspänt i dag"
- Tidigare var det väldigt mycket karriär. Allting var på blodigt allvar. Man fajtades och var väldigt hänsynslös både mot sig själv och sin omgivning. I dag är det mera avspänt och tillbakalutat och man känner bara en stor glädje över att man får vara frisk och kan arbeta med alla projekt man är inblandad i.
Som kanske framgår av inledningen gillar Lasse Holm inte födelsedagar och tycker de ska gå över fort. Därför reser han bort tillsammans med "min plattform i livet"- familjen - till något trivsamt ställe där de kan mysa tillsammans ett par dagar före returen till alla väntande jobb.
Hade jubilaren inte haft de senare är det möjligt att han realiserat en gammal dröm inför födelsedagen:
- Avverka Inkaleden till häst och besöka Machu Picchu, den gamla inkastaden i Peru. Men det får väl bli en annan gång.
Det viktigaste är trots allt att ha drömmen kvar, enas vi om. Även om det låter som en gammal schlagerklyscha.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om