Carl Anton Axelsson tillhör kanske den första generation artister vars karriär har gått hand i hand med tv-mediet. Musiken sysslade han med i många år, men det var efter ett tv-framträdande som den faktiskt blev hans levebröd. Sedan blev han Carl Anton med hela svenska folket när hans visaftnar i Vita bergen började sändas i Svt.
Carl Anton Axelsson växte upp som son till en poliskonstapel och en lärare, och ingen av dem stödde direkt sonens konstnärliga ambitioner. Föräldrarna ville att han skulle ta studenten och den önskan respekterade han. Men knappt hade studentmössan hamnat bredvid syskonens ovanpå mammas piano förrän han sökte till Beckmans skola.
Han blev tecknare och konstnär med anställning på Dagens Nyheter.
Från tidning till tv
En fotograf på tidningen tyckte att Carl Anton skrev bra visor och tipsade tv, och efter ett framträdande i Hylands hörna 1962 ville plötsligt alla höra honom. Det blev turnéer och skivkontrakt och så mycket att göra att han till slut sade upp sig och blev trubadur på heltid.
Sedan började han ha musikkvällar i parken Vita Bergen i Stockholm om somrarna. 1981 började SVT sända programmet som blev den tidens Allsång på Skansen, fast med större bredd på innehållet.
Långlivad succé
Carl Anton i Vita Bergen var en långlivad succé och fantastiskt roligt att göra. Men det innebar också hårt arbete, och en viss lättnad infann sig när SVT lade ner sändningarna efter sommaren 1995. Sedan dess har han fortsatt att skriva visor och framträda, men han målar också och har utställningar ibland. Det kreativa arbetet fortsätter, oavsett åldern.