Tillverkar för hela världen – få känner till företaget

"När jag först började här i Stavsjö trodde mina kompisar att jag skulle börja jobba på vägkrogen", säger Maria Persson vd för Stafsjö Valves.

Maria Persson har varit vd för Stafsjö Valves sedan 2017, innan dess var hon marknads- och försäljningschef. Här står hon bakom den gjutna delen i järn till en blivande ventil, som målats i brukets klassiska blå färg.

Maria Persson har varit vd för Stafsjö Valves sedan 2017, innan dess var hon marknads- och försäljningschef. Här står hon bakom den gjutna delen i järn till en blivande ventil, som målats i brukets klassiska blå färg.

Foto: Ulf Stråhle

Stavsjö2024-03-25 05:00

Stafsjö bruk har en 358-årig historia som startade med kanontillverkning för den svenska krigsmakten under vårt lands stormaktstid. 

Idag är verksamheten på Stafsjö Valves i Kolmårdsskogen betydligt fredligare. Samtidigt går det ekonomiskt bättre än någonsin. Förra året landade omsättning på 309 miljoner kronor.

– Siffran är inte officiell ännu men det är ett rekord för oss. Den här lilla fabriken, det här gänget på 85 personer, har pytsat ut ventiler för det värdet. Det är fantastiskt, säger vd Maria Persson.

undefined
Vd Maria Persson arbetar för att fler ungdomar ska få upp ögonen för teknik och industri när de gör sina val till gymnasiet. "Jag tror att det är viktigt att vi berättar om vad vi gör på dagarna", säger hon.
undefined
Robert Isaksson från Åby monterar en skjutspjällsventil. Han gillar friheten och ansvaret i lilla Stavsjö jämfört med de större arbetsplatser han varit på. "Vi som jobbar här har förtroende från ledningen", berättar han.
undefined
Ägarna, tyska Bröergruppen, investerade 80 miljoner i maskinparken efter att de köpt anläggningen 2005.

Hon tog klivet från marknadschef och blev Stafsjö Valves första kvinnliga vd för sju år sedan, sedan dess har det varit en snabb utvecklingsresa.

– Vår ägarinna säger alltid: "Hållbarhet, lönsamhet och tillväxt, annars försvinner man". Jag själv kan också tycka att det är roligare att jobba i ett tillväxtbolag, säger Maria Persson.

2005 köptes Stafsjö loss av Bröergruppen, en familjeägd koncern från Tyskland. De investerade i en ny maskinpark på 80 miljoner kronor efter övertagandet.

– Innan dess ägdes vi av ett börsnoterat bolag. Bröergruppen är inte på börsen utan ser det här väldigt långsiktigt sedan de köpt oss, säger Maria Persson.

De skjutspjällsventiler som Stafsjö tillverkar används främst inom industrin. Oftast är de placerade under höga silos och kan öppnas och stängas under ett stort samlat tryck. Pappers- och massaindustrin samt gruvindustrin styr ofta sina flöden i fabriker med skjutspjällsventiler. Andra branscher där ventilerna används är vattenrening och avlopp samt biogasproduktion.

De sista två åren har Kina, Chile och USA varit de länder som Stafsjö exporterat mest till. Så bra att företaget tvingades hyra in extrapersonal under arbetstopparna i fjol. Nu när världsläget blivit mer osäkert skissar ventiltillverkaren på en mer blygsam budget.

– Vi vill attrahera fler människor till oss över tid, även om det inte finns vakanser hos oss just nu. I år har vi lagt en budget som är lite försiktigare men på några års sikt ska vi fortsätta vår tillväxtresa, säger Maria Persson.

undefined
Stafsjö Bruk, idag Stafsjö Valves, bär på en lång historia. De som åkte förbi orten då E4:an fortfarande passerade Stavsjön kan känna igen skriften på industrifasaden.
undefined
En Stafsjö HX-ventil, är en av de produktserier som sprids och produceras för export över hela världen. De flesta skjutspjällsventiler är på cirka 50-60 centimeter. De största som tillverkas på plats kan bli upp till 1,8 meter i diameter.

Om företagets ventiler når ut i världen är det betydligt svårare för Stafsjö Valves att nå ut på lokal nivå.

Främst när det gäller rekryteringar av CNC-operatörer, och ingenjörer.

– När jag först började här i Stavsjö trodde mina kompisar att jag skulle börja jobba på vägkrogen. Företaget och orten är okänt för allmänheten, det är något vi lider av. Tittar vi norrut suger Scania upp många ingenjörer från Södermanland. Sedan har vi de stora företagen i Östergötland som Siemens och Saab där vi konkurrerar om arbetskraft, säger Maria Persson.

Hon berättar att Stafsjö Valves har olika samarbeten med grund- och gymnasieskolor i Norrköping och Nyköping för att locka fler att välja industriutbildningar.

– Jag själv är lagom tekniskt intresserad. Fascinerad av teknik men inte intresserad av detaljer. Då tycker jag att det är viktigt att vi kan berätta om att det går att göra saker som inte är supertekniskt i yrket, säger civilingenjören.

De industritekniska programmen har haft relativt få sökanden i Norrköping.

– Vi ska gå ut till årskurs åtta för att informera. Jag tror att det är viktigt att vi berättar om vad vi gör på dagarna. Mycket om det mellanmänskliga, om samarbete och om att ta tillvara på styrkor hos varandra. För vi behöver hela gänget i framtiden, säger Maria Persson.

Första kvinnliga vd:n

Namn: Maria Persson.

Ålder: 57 år.

Född: Härnösand.

Yrke: VD på Stafsjö Valves AB.

Utbildning: Civilingenjör.

Familj: Sambo och dotter på 14 år. 

Vill uppmuntra fler att välja teknik- och industriinriktning: "Många tror att de ska vara otroligt tekniskt intresserade för att välja det här. Jag är lagom tekniskt intresserad".

Karta: Stafsjö Valves
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!