Under ett par dagar revs de tre servicehusen på Sörsjöns camping. Vid årsskiftet går arrendet ut, men redan nu har alla campingens gäster lämnat platsen.
När rivningsentreprenören är färdig kommer bommen att låsas för att hålla obehöriga borta.
– Ja, det grå servicehuset var vattenskadat sedan förra vintern och ruttet inuti. Det andra var alldeles för gammalt och det servicehus som låg längst upp var i för dåligt skick. Det är därför vi har börjat med de tre byggnaderna, säger Thomas Anglesjö, driftchef på Pema och som jobbar på uppdrag av Norrköpings kommun.
Kommer fler byggnader att rivas?
– Från det jag har fått till mig så är det ingenting annat.
För Anders och Lillemor Rylén på Äventyrsupplevelser, som driver Sörsjöns Äventyrspark bredvid campingen, väntar ett ovisst år. Parets företag har 4,5 heltidstjänster samt sju säsongsanställda.
– Vi hade 14 000 besökare bara i år. Det är den största äventyrsparken i Sverige i vår genre och vi hade fler besökare från hela landet än vad vi hade lokalt från Norrköping, berättar Anders Rylén.
Hans företag har levt i symbios med campingen och turistnäringen i Norrköping. Ett mindre samarbete har företaget också haft med Rodga Spis.
– Ofta kombinerar man en dag i djurparken med en dag hos oss och kanske sedan med lite restaurang- och cafébesök. Det har varit en väldigt trevlig service att det finns någonstans att bo för de som rest en bit, säger Anders Rylén.
Det känns, menar han, som en mer oviss framtid att inte ha någon camping att samarbeta med kommande sommar.
– Det är frågan hur man tänker. Hur det ska gå till? Där har vi ingen fakta överhuvudtaget, säger Anders Rylén.
Har kommunen haft dialog med er?
– Det vi fick höra kom från campingen. Arrendatorn hörde av sig; "Nu slår vi igen campingen och meddelar alla gäster att campingen stängs". Det vi hoppas på är att någon tänkt något bra, säger Anders Rylén.
Spelar det någon roll om det är kommunalt eller privat?
– Det fungerar med båda varianterna. Men vi vill gärna ha folk att samarbeta med. Vi är bra på höghöjdsbanor, men inte på allt annat. Det behövs olika företag för olika saker, säger Anders Rylén.
I samband med beskedet att campingen skulle stängas berättade kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) att en utförsäljning av vissa delar av området skulle undersökas. Detta då underhållet var eftersatt på dyra poster som avlopp och el. Investeringsbehovet bedömdes 2023 att ligga på runt 20 miljoner kronor.
– Kostnaden var orsaken till att inget gjorts under väldigt många år, vilket också gjort att området har förfallit, säger Sophia Jarl.
Först sades arrendet upp med det företag som driftade campingen, nästa steg blev att ta bort servicehusen.
– Under den tid som man förbereder är tanken att fastigheten behöver styckas upp, för som det är i dag ingår stranden i hela markområdet. Vi är tydliga med att om vi säljer det här området ska stranden fortsatt vara en allmän strand. Så att folk kan åka dit och bada, få tillgång till friluftsliv och kunna grilla korv. Dit har vi inte kommit ännu, säger Sophia Jarl.
Uppdraget som det politiska samarbetet Borgerlig Samverkan, som styrt Norrköping sedan valet 2022, givit till tjänstemännen kommer inte bli färdigt innan Kvartetten tar över makten i kommunen.
– Skulle Kvartetten vilja gör något annat så får de det. Men det är det här som kontoret jobbar efter just nu.
Kommunalrådet Tomas Tekmen (KD) kommer fortsatt jobba med frågan, när Borgerlig Samverkan lämnar över till Kvartetten, där hans parti ingår.
– Vi rev servicehusen då den tekniska livslängden var uttjänt när det gällde avloppet. Vi i Kvartetten har inte diskuterat de här frågorna ännu. De beslut som är tagna rullar på tills andra beslut kommer att tas. Nu utreder samhällsbyggnadskontoret fortsatt hantering av Sörsjön, säger han.
Samtidigt påverkar beslutet att stänga campingen de företag som finns i närheten?
– Jag har respekt för det. Men det finns inga pengar att rusta upp en camping i dagsläget. De pengarna har vi inte att investera nu och inte för år 2025 heller. Vi ska ta ett grepp, göra någon utredning och diskutera hur vi vill att Sörsjön ska se ut i framtiden, säger Tomas Tekmen och fortsätter:
– Jag hoppas att besökare hittar till de verksamheter som finns där. Vi kommer fortsatt att drifta badplatsen, så jag hoppas att de företag som finns inte förlorar på det här. Men det var för stora investeringsbehov för att vi skulle kunna rusta upp campingen.