Tufft för tomatodlarna

Sedan 1995 har Mats och Camilla Andersson drivit tomatodling. De senaste åren har varit blytunga. - Det är ett fruktansvärt slit som inte lönar sig längre, berättar Mats.

Mats Andersson säger att det är ett fruktansvärt slit från morgon till kväll att överleva som tomatodlare.Foto: Mikael Grip

Mats Andersson säger att det är ett fruktansvärt slit från morgon till kväll att överleva som tomatodlare.Foto: Mikael Grip

Foto: Mikael Grip

Sonstorp2011-07-28 00:00

Det syns på parets kroppsspråk att jobbet och därmed också hela livet inte är sådär jättekul just nu.

- Varje morgon när jag vaknar så är första tanken om det är värt alla uppoffringar. Vi försöker vara positiva och får nytändningar med jämna mellanrum, men det går inte att ta nya tag hur många gånger som helst, säger Mats Andersson och drar en djup suck.

Bergs Tomatodling ligger en bit in i skogen
strax utanför Sonstorp.

-  När vi började så fick vi 12.50 kronor per kilo. Sedan har det gått lite upp och ner under årens lopp, men nu är det tillbaks på 12.50 igen.

El -och energipriser är långtifrån desamma som för 16 år sedan.

- Nej, elen har fördubblats och energipriserna har nästan fyrdubblats. Nu kör vi med flis i stället för olja, men det priset fördubblades också förra året.

Fram till 2004 säger Mats att lönsamheten var bra, sedan har det bara blivit svårare och svårare att få ekonomin att gå ihop. 2010 blev ett minusår och drastiska åtgärder var nödvändiga.

Odlingar blir färre
2 200 kvadratmeter tomatodling halverades till förmån för en ny satsning på blommor.

- Vi la om produktionen tills i år och lägger också mer kraft på försäljningen i den egna butiken. Det är lite svårt att veta hur det kommer att slå ekonomiskt.

Tomaterna säljs till en Ica-affär i Finspång samt några restauranger.

Det är inte bara Mats-och Camilla Andersson som har haft det tufft.

- Nej, här i Östergötland fanns det åtta tomatodlingar när vi startade. Nu finns det 3,5 kan man säga. Trenden är likadan i hela Sverige.

Varför har då den svenska tomatodlingen blivit en krisbransch? Enligt Mats beror det på många olika orsaker. Förenklat så är priserna på tomater helt enkelt för dåliga i förhållande till kostnaderna.

Blir idiotförklarad
- Importtrycket påverkar. Tomaterna från Holland och också Spanien är mycket billigare, där är energipriserna inte lika höga som i Sverige. I till exempel Finland finns en politisk vilja med 60 procent självförsörjningsgrad av tomater. I Sverige tror jag att motsvarande siffra ligger på 15 procent. För att få en rimlig avkastning på vår arbetsinsats så skulle vi behöva höja våra priser med 25 procent och det går inte, då skulle vi inte få någonting sålt.

De stora odlingarna
i Holland med gigantiska växthus egenproducerar ofta sitt energibehov.

- Det är så små enheter i Sverige så det fungerar inte. Då skulle jag behöva ha en yta på 30 000-40 000 kvadratmeter. Det handlar om en investering på minst tio miljoner kronor.

Att bygga ut är inget alternativ.

- Nej, jag har räknat på det och får inte kalkylerna att gå ihop. Går jag till banken och visar upp en kalkyl som visar minus då blir jag idiotförklarad.

Kunder ger kämparglöd
Hur ser du på framtiden?

- Vi kommer att hålla butiken öppen och fortsätta odla tomater, även om risken är stor att vi tvingas minska andelen av tomatodlingen ännu mer. Det som håller oss uppe och gör att vi orkar kämpa vidare är att kunderna tycker att våra tomater är goda, säger Mats Andersson.

Fakta Jordbruksverkets undersökning

Trots att konsumtionen av tomater under de senaste 25 åren fördubblats så minskar produktionen av svenska tomater. Av de tomater vi äter är bara 15 procent svenska. Det visar en ny rapport från Jordbruksverket.

Den svenska tomatproduktionen uppgick 2010 till 13 800 ton enligt Jordbruksverkets statistik. Det innebär en minskning med drygt 4 000 ton jämfört med år 1990. Antalet yrkesmässiga odlingar har också minskat kraftigt. Från 411 år 1990 till 198 år 2008.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om