Sedan i maj i år har Mats Andersson vid Bergs tomatodling i Sonstorp slaktat i eget slakteri, Bergs gårdsslakteri.
– Men det är först nu vi har fått lite fart på det, säger han.
Sex grisar i veckan slaktar han helt på egen hand i det nybyggda slakteriet. Det är ljust, rent och välordnat för grisarna som kommer in. De får först mat i ett större bås och sedan även när det förs in i det lilla, där de sedan avlivas.
NT skrev för några år sedan om Åke Karlssons problem med myndigheterna när han ville starta slakteri vid Krokeks gård.
– Han gick verkligen i bräschen. Det arbete han lade ner har vi nytta av idag, säger Mats Andersson.
Viktigt var också när politikernas vision om Matlandet Sverige blev verklighet. Hela livsmedelskedjan - från jord till bord, skulle finnas med.
– Den attitydförändringen att det finns en vilja är enormt viktig, enligt Mats Andersson.
För Åke Karlsson tog det ungefär tio år att få igång slakteriet, för Mats Andersson tre.
– Men det var inte pappersexercisen som tog tid utan man får räkna in byggandet, utbildningen, studiebesök. Livsmedelsverket var väldigt smidiga att ha att göra med.
Fram till i maj hade Mats Andersson skickat djuren till slakteri i bland annat Jönåker. Att nu slakta själv är ett sätt att få bättre lönsamhet i produktionen. Han räknar med att inom kort vara uppe i nio grisar i veckan. Över ett år handlar det om cirka 400 djur.
På gården finns nu 200 grisar. Räknat över ett år blir det 20 grisar per år och sugga. Med 16 suggor blir det omkring 350 grisar. När de är sju månader går de till slakt.
– Så mycket större får det inte bli, jag vill hålla det på en småskalig nivå. Producera griskött med god djuromsorg, är vår paroll.
Men visst ska företaget utvecklas. Redan finns en andra grisningsavdelning klar och närmast planerar Mats Andersson för charkuteriavdelning där det bland annat ska tillverkas rökt griskött, korv och rullsylta.
– Men det hinner inte bli klart till jul, säger han.
I planeringen ingår också att kunna slakta nötdjur. Det som fattas är en mottagningshall för djuren.
Idag säljs griskött från Bergs gårdsslakteri i en affär i Hällestad, men även i Norsholm och ute på östgötaslätten. Och så givetvis från den egna butiken på gården. Där ingår även den andra delen av produktionen, tomatodlingen och jordgubbarna. I butiken träffar man i första hand hustrun Camilla.
Mats Andersson fortsätter alltså i sina fäders fotspår.
– Farfar var charkuterist med affärer i både Sonstorp och Finspång, medan min far på 1950-talet körde runt med buss och sålde.