Utmaningen: Att få ett fast jobb

Glappet mellan de som söker jobb och de som söker arbetskraft är stort. "Gränslös frukost" är ett sätt att hitta varandra.

"Helst skulle jag vilja jobba på ett LSS-boende eller med handikappade", säger Zeineba Areb i Söderköping.

"Helst skulle jag vilja jobba på ett LSS-boende eller med handikappade", säger Zeineba Areb i Söderköping.

Foto: Elisabet Bergquist

Söderköpings kommun2019-10-03 08:15

– Vi har en nätverksbaserad anställning i dag. 70 procent av dem som får jobb får det via kontakter eller nätverk. Men företagen kan inte växa om de inte hittar rätt kompetens, säger Lotti Bjuvander på Handelskammaren i Norrköping.

Hon var en av många deltagare då Coffice i Söderköping arrangerade Gränslös frukost med temat "De enkla jobben".

– Det här är ett sätt att hitta nya mötesplatser. Eftersom vi inte har någon arbetsförmedling kvar i Söderköping är jobben en fråga som är extra viktig, säger Anne-Louise Kroon på Cooperate i Söderköping.

Många av besökarna berättade om att de har mer än tio års erfarenhet inom IT, data, sjukvård med mera. Men de hittar inte jobb. Andra var studenter som gärna vill jobba extra.

– Jag tar alla tillfälliga jobb jag får. Nu är jag snart klar CNN-operatör, men har också svetsarutbildning, är montör och mycket mer. Jag får jobb av ett bemanningsföretag, men egentligen vill jag ha ett fast jobb. Inte gå utbildning efter utbildning. Det kostar samhället mycket att utbilda mig mer och mer. I stället vill jag jobba och betala skatt, säger Mohammed Almohmoud.

Han har sökt många jobb, men aldrig kallats till intervju. Ändå är hans arbetsgivare nöjda och han presenterar en bra CV.

– Till slut måste jag flytta till ett annat land för att hitta jobb. Men det är inte bra för det svenska samhället.

Zeineba Areb berättar att hon jobbat i sitt hemland Etiopien sedan hon var 13 år gammal, både med äldre och som städerska. Nu har hon gått ut gymnasiets vård- och omsorgsutbildning.

– Helst skulle jag vilja jobba på ett LSS-boende eller med handikappade. Men jag kan också tänka mig att utbilda mig till sjuksköterska och jobba inom vården.

– Vi vet att det finns mycket outnyttjad kompetens och att arbetsgivarna samtidigt behöver arbetskraft. Många har svårt att hitta den kompetens som behövs, säger Robert Wallin, biträdande regionchef för Företagarna i Östergötland.

Åke Rolf från Regionen berättar om en ny satsning riktad mot IT-företag. 

– Alla IT-företag skriker efter folk, men det finns en tröskel någonstans. Nu ska vi försöka arrangera träffar mellan företag och arbetslösa så att de kan rekrytera vid träffarna.

– Tröskeln minskar då man träffas och det är svårt att uppnå med digital kontakt, säger Lotti Bjuvander.

I mitten av oktober ska frukosten utvärderas av Handelskammaren och Företagarna i Östergötland.

Karta: Söderköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!