En av de som upplevt problem med sophämtningen är David Wennermark som bor med sin familj i Luddingsbo. De har väntat i fyra veckor på att få mat- och restavfall hämtat.
– Runt jul hade vi ett par dagar när det var jättehalt. Vi kom själva inte uppför backen, och då förstår jag att man inte åker ner med en lastbil. De senaste veckorna har det inte varit något onormalt. Det har aldrig varit något problem tidigare, så att det helt plötsligt är ett jätteproblem tycker jag inte riktigt står i proportion, säger han.
Även Pia och Lennart Sindahl som bor ute på Norra Finnö har haft problem med sophämtningen.
– Det är klart att snöröjarna inte hinner ut vid vissa tillfällen, och då är det självklart att man inte ska riskera någonting, men att bara rycka på axlarna och säga att "Nu kunde vi inte åka ut igen, ni får vänta till nästa tillfälle" går inte, säger Pia Sindahl.
– Vi har staplat sopor på hög här, tillägger Lennart Sindahl.
De är överens om att kommunen borde dra av på räkningen för de tömningar som uteblivit.
– Det är grundläggande har man sålt en tjänst och inte leverera den, då kan man ju heller inte ta betalt för den, säger Lennart Sindahl.
Theres Stark är VA- och renhållningschef på Söderköpings kommun. Hon vet om att det varit en del kärl som inte kunnat tömmas i båda kommunerna. Hon förklarar att det ofta beror på att vägarna är dåligt plogade och halkbekämpade.
– Jag har full förståelse för att man blir besviken när man inte får sophämtning och det kan ibland vara så att man själv skött sin del, men att vägföreningen inte skött sin, säger hon.
Hur ser ni på att det ändå är kunder som betalar för en tjänst som de inte får?
– Kunden får soporna hämtade, men vid ett senare tillfälle, så tjänsten utförs ändå. Det är ju ändå uppbyggt så att kommun betalar entreprenören, och de har köpt in fordon och har folk anställda, och sopbilarna drar drivmedel när de åker runt och försöker tömma så alla kostnader har ju uppstått. Vi kan inte säga till entreprenören att de inte får betalt för att de inte kunde tömma en tunna på grund av att det var halkigt, säger hon och poängterar att majoriteten av kunderna fått sina tunnor tömda.
Hon förklarar även att de har som regel att chaufförerna inte får rapportera in felkoder som halt väglag innan klockan nio på morgonen.
– Det är en regel vi har infört i vårt avtal som jag tycker är väldigt viktigt, då det inte är meningen att alla ska hunnit snöröja och vara klara till klockan 06.30.
Vad är det längsta som kunder blivit utan sophämtning?
– Vi har chip i kärlen som vi läser av, så vi kan se exakt på sekunden när vi har varit där och vi vet att man som mest haft två missade hämtningar på kärl två, det vill säga fyra veckor.
Kommunen har även kritiserats för deras lösning på vad man ska göra med soporna som inte får plats. Dessa ska nämligen läggas i säckar som sedan märks med vad de innehåller. Flera av kunderna menar att de kan rivas upp av vilda djur, där det dessutom inte är bra att de äter matavfall. Theres Stark menar att det inte är så att säcken ska stå ute i två veckor.
– Kunden kan kanske förvara soporna i garaget eller i något uthus, och sen ställa ut säcken bredvid kärlet när det är dags för tömning. Jag har aldrig hört att det ska ha varit något problem, säger hon och fortsätter:
– Om det är stora problem med vad man ska göra med soporna får man höra av sig till oss och så kan vi diskutera olika lösningar.
Hon berättar även att en extratur, på entreprenörens bekostad har satts in i helgen där de som inte fått sina soptunnor tömda på fyra veckor ska få det gjort.
Christoffer Löfstedt och Fredrik Ottosson arbetar med sophämtningen i Söderköpings kommun. De är överens om att de senaste väderväxlingarna ställt till det.
– Blandningen av att det varit mildväder och sen blivit kallt har gjort att det blir snorhalt och väldigt svårt att ta sig fram, säger Christoffer Löfstedt.
– Det har varit väldigt besvärligt, säger Fredrik Ottosson.
Hur brukar ni tänka när ni är ute och kör på vintern?
– Vi gör ett försök och bedömer vi att det inte går för att vägen är igensnöad eller för att det är blankis, ska vi ju sätta vår säkerhet först och främst. Det känns såklart förjävligt när vi inte kan tömma och jag förstår kundernas frustration, men som sagt, vi kan inte göra mer än att försöka och vi är inte mer än mänskliga allihop, säger Christoffer Löfstedt.