– Jag har själv behandlat fem katter men vi har haft inne många fler. Säkert ett tiotal fall de senaste två månaderna, säger Audun Kongslien på Distriktsveterinärerna i Söderköping.
Symtomen är desamma. Bleka, vingliga katter med ryckiga rörelser. Ofta är de nedkylda och en del har kramper.
– Vi misstänker att det är ett nytt sorts råttgift som allmänheten har börjat att använda. Det här råttgiftet har inget motgift och ger stor nervpåverkan på katterna. Alfakloralos är det giftiga ämnet, säger Audun Kongslien.
Den gamla sortens råttgift kunde framkalla blödarsjuka hos katter. Men mot detta fanns både motgift och behandling, så många katterna klarade sig bra om de drabbats.
– Nu är situationen annorlunda. Många katter som kommit in till oss har sänkt kroppstemperatur. Det gäller både att hålla dem varma, men också att få in vätska i kroppen. På en del har vi framkallat kräkningar för att de ska få ut det gift som finns kvar i magen och inte hunnit in i kroppen, säger Audun Kongslien.
– Att vätska upp dem är ett sätt att förbättra allmäntillståndet och ökar förhoppningsvis omsättningen av giftet. Man kan ge dem vätska hemma, men om man hittar dem vingliga och ryckiga måste vätskan in i blodet. Då måste man åka in med djuret.
De flesta av katterna som kommit in tror han har återhämtat sig, men ett djur tvingades de avliva.
– Den katten var tyvärr inte kontaktbar. Det här är absolut ett dödligt gift för katter. Det beror på hur mycket gift de har fått i sig i förhållande till sin kroppsvikt. Det handlar om att få ut giftet så snabbt som möjligt, säger Audun Kongslien.
Problemet är spritt i hela länet. Katter i hela Östergötland har, enligt Kongslien, drabbats.
– Det är inte helt säkert att det handlar om det nya råttgiftet, men vi tror det. Hittills finns det inga laborationsanalyser i Sverige, men symtomen stämmer överens. Vi vet att Anticimex inte använder det, men alla kan köpa det på internet eller i affären. Däremot kanske inte alla vet hur farligt det är för katter. Det kan räcka med att katten äter en mus som ätit giftet, säger Audun Kongslien.
– Då måste man också tänka på vad giftet kan göra mot små barn om de skulle få tag i det.
Han uppmanar kattägare att prata med sina grannar och berätta att de har katt så att de som använder giftet tar ansvar för det.
– Det är bättre att skaffa katt än att köpa gift, tycker Audun Kongslien.