En gård med hästar i Söderköpings kommun håller stängt på grund av två fall av kvarka. Inga hästar tillåts komma in eller flytta ut. Proven togs på måndagen och på tisdagen kom provsvaren från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. De smittade hästarna hålls sedan ett par dagar isolerade i ett separat isolerat stall.
– Kvarka är en bakterie som smittar mellan hästar. Kvarka liknar halsfluss, men går inte på människor. En del hästar får en enklare förkylning. Andra drabbas av bölder och andningssvårigheter, förklarar Gittan Gröndahl, statsveterinär, på SVA.
Hon har kvarka som specialområde och har forskat på sjukdomen. Gittan Gröndahl berättar att kvarka mestadels läker ut av sig själv med hjälp av smärtstillande och febernedsättande mediciner. I vissa fall behandlas sjuka hästar med antibiotika. Drabbade hästar får bland annat feber, näsflöde och svullna lymfknutor som ofta utvecklas till bölder. Andningsvägarna kan också svullna vilket innebär att djuren får svårt att andas. En del hästar visar lindrigare symtom men är ändå smittförande.
– Anläggningar måste hålla stängt minst tre veckor efter att sista hästen blivit feberfri. God handhygien och klädbyte är viktigt, så att inte smittan förs vidare av ryttare till andra hästar, säger Gittan Gröndahl.
Enligt SVA anmäls i snitt 75 fall per år av konstaterad kvarka i Sverige. Det är den först diagnostiserade hästen i ett stall som anmäls som ett utbrott även om fler djur kan vara sjuka.