I mitten av oktober kommer författaren Theodor Kallifatides och presenterar boken "Ännu ett liv". Av en slump träffade Kerstin Svedberg, ordförande i Söderköpings föreläsningsförening, honom på en litterär kryssning.
– Det ska bli så roligt att han kommer hit. I sin senaste bok har han hittat nyckeln till sitt svenska och grekiska hjärta. Han visar med klar blick hur de båda ländernas samhällen har förändrats, säger Kerstin Svedberg.
Någon sa till Kallifatides att man inte borde skriva efter 75 års ålder. Han tog rådet på allvar, gjorde sig av med sin skrivarlya, men upptäckte att han inte kunde sluta. I år fyller han 81 år och är fortfarande aktiv som författare, debattör med mera.
Men först ut i höstens elfte säsong av Nyfiken på är Martin Kylhammar. Redan nästa vecka berättar han om ett hemligt liv fyllt av passion, spioner, kärlek och krig. Den hemliga kärlekshistorien fick han reda på genom tillgången av gamla brev och dagböcker. De berättar om ett 20 år långt kärleksförhållande mellan Verner von Heidenstam och hans största och sista kärlek, danskan Kate Bang.
– Det här ger en annan bild av honom, säger Björn Grip från föreläsningsföreningen.
Om släkten Bernadottes svindlande affärer berättar Thomas Lyrevik, som länge har varit hög tjänsteman inom regeringskansliet.
– Han har haft insyn och berättar om hur släkten kunnat berika sig genom olika lagstiftningar, berättar Björn Grip.
Marit Kapla har åkt hem till sin barndomsby Osebol i Värmland och intervjuat alla vuxna invånare om livet, framtiden men även minnen från förr.
– Boken är som poesi med korta intervjuer och som visar på problemen i glesbygden, säger Kerstin Svedberg.
Kring samma tema skriver Yvonne Beckman, men hon berättar om generationer på Vikbolandet. Som barn tillbringade hon sina somrar på Vikbolandet och nu berättar hon ur barns perspektiv.
Debattören och journalisten Åsa Moberg har man försökt bjuda in flera gånger och nu lyckades det. I sin bok "Livet" berättar hon om sitt liv och sina möten med kända personer.
Om sex, våld, hot och ondska skriver polisen Simon Häggström, 37 år. Det är hans vardag. Människohandel och prostitution.
– Det är rena fyndet att vi fick honom att komma hit. Han röjer i ett stort träsk med människorsmuggling av tiggare och unga kvinnor som leder till många saker, säger Kerstin Svedberg.
Simon Häggström har skrivit tre böcker kring detta och är engagerad i organisationen Talita som hjälper kvinnor som vill komma ur prostitutionen. Han vill visa vad kvinnor tvingas utstå i den här världen.