Säkrare arbetsplats för socialtjänsten

Nu samlas hela socialförvaltningens myndighetsutövande personal under ett tak. I Tingshuset har den utsatta yrkesgruppen har fått ett skalskydd som tidigare saknades. "Det är ett lyft", säger Ola Hansson, enhetschef.

Ola Hansson, enhetschef på vuxenheten, och Barbro Pentner, budget- och skuldrådgivare samt flyttkoordinator visar runt i lokalerna. Här ses ett av personalrummen.

Ola Hansson, enhetschef på vuxenheten, och Barbro Pentner, budget- och skuldrådgivare samt flyttkoordinator visar runt i lokalerna. Här ses ett av personalrummen.

Foto: Louise Åsenheim

Söderköpings kommun2019-11-12 09:50

Flytten gick i förra veckan och från och med nu sitter 36 personer med olika uppgifter inom socialtjänsten i den nyrenoverade byggnaden. 18 personer har tidigare suttit på samverkanskontoret och 18 kommer från kommunhuset. Totalt finns 44 arbetsplatser.

– Det är bra med extra rum så det finns en långsiktighet, säger Ola Hansson, enhetschef på vuxenenheten.

Den största förändringen, förutom att allt än nytt och fräscht, är att säkerheten har höjts betydligt. Personalen inom socialförvaltning är en yrkesgrupp som riskerar att utsättas för hot och våld. 

– Eftersom vi håller på med myndighetsutövning finns det krav på skalskydd, säger Ola Hansson.

Lokalerna är larmade och besöken tas bara emot i en viss del av huset.

– I grunden handlar det om att vi tar emot människor som är i en svår livssituation, det kan bli känslosamt och människor kan reagera kraftfullt. Det kan till exempel vara besvikelse på ett beslut vi har fattat. Om någon blir arg på en handläggare är det jätteviktigt att den inte kan rusa in på kontoret, säger Ola Hanson.

En annan stor fördel som många lyfter fram är att samverkan kommer att bli bättre när all personal sitter på samma plats.

– Ibland jobbar vi med samma ärende fast med olika insatser och då är det bra att ha nära till varandra, säger Marie Ziedén, biståndshandläggare.

Hon är över lag mycket nöjd med flytten.

– Det är skönt att vara på plats. Det är fina lokaler och ligger trevligt, vi har fina promenadstråk på lunchen.

Ola Hanson och Barbro Pentner, budget- och skuldrådgivare, visar runt i lokalerna som fortfarande luktar målarfärg på sina håll. Utöver rummen med arbetsplatser finns fyra besöksrum, två konferensrum, två personalrum, ett samtalsrum och ett "tyst rum". Gardiner och tavlor har ännu inte kommit på plats, men det är på gång berättar Barbro, som fungerat som flyttkoordinator.

– Det är skönt att vara på plats, men också lite konstigt att börja jobba igen, säger hon med ett skratt.

Hon har lagt stor del av sin arbetstid på att planera flytten sen efter sommaren.

För alla besökare som har något ärende till socialtjänsten har det också blivit en förbättring.

– Att vi fått en sluss vid receptionen tycker jag är väldigt bra, då är det skyddat när man ska prata om ämnen som kanske är känsliga, säger Barbro Pentner.

Säkerheten är hög i huset för att skydda en utsatt yrkesgrupp.
Säkerheten är hög i huset för att skydda en utsatt yrkesgrupp.
Karta: Tingshuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!