Protest mot att rektorernas ansvar tas bort

Rektorernas fackförbund protesterar mot anställningsstoppet i Söderköping. "Det är rektors ansvar att besluta om anställningar".

"Det är rektors ansvar att besluta om anställningar". Det skriver rektorernas fackförbund, Sveriges skolledarförbund, i ett protestbrev som lämnats in till kommunen.

"Det är rektors ansvar att besluta om anställningar". Det skriver rektorernas fackförbund, Sveriges skolledarförbund, i ett protestbrev som lämnats in till kommunen.

Foto: Joakim Blomqvist

Söderköpings kommun2019-11-13 11:00

I mitten av oktober beslutade Söderköpings kommun att införa anställnings- och vikariestopp. Sveriges skolledarförbund anser inte att kommunledningen kan införa detta på skolor och förskolor.

Det finns cirka 20 rektorer på skolor och förskolor i Söderköping. De visar sitt missnöje i ett brev till kommunen. "Vi menar att vare sig kommunstyrelse, kommunfullmäktige, barn- och utbildningsnämnd eller förvaltningschef har laglig rätt att besluta över rektors rätt att besluta om anställningar eller vikariat", skriver skolledarförbundet.

– Rektor är en speciell funktion som har dubbelt huvudmannaskap. De är anställda av kommunen men lyder under ett statligt ansvar som regleras i skollagen. Det är bara rektor som kan besluta om skolans organisation, säger Andreas Wetell, vice ordförande i Söderköpingssektionen.

– Det är inte så att rektorer överanställer personal. Vi har den personal som behövs.Varje gång man anställer någon tänker man igenom det eftersom vi tar ansvar för den ekonomi vi har. Men om en person som inte har överblicken ska ta ansvar för detta tar det längre tid, för de måste att sätta sig in i organisationen, säger Monika Lundqvist, ordförande i Söderköpingssektionen.

Skolledarförbundet poängterar att skollagen ger elever bland annat rätt till särskilt stöd och rätt till resurser. De vill att kommunen häver sitt tidigare beslut.

– Vi tolkar det som att skollagen står över kommunens beslut, säger Monika Lundqvist.

Men frågan har hittills inte prövats i domstol någon gång.

– Det här är restriktioner, inte ett stopp. Vi ska självklart följa skollagen, arbetsmiljölagen och alla lagar. Det kommer vi aldrig att tumma på. Vårt beslut handlar om att samordna mellan enheter. Rektor ser sin organisation och har koll på den. Men om någon behöver en vikarie så kan det finnas på en annan enhet, säger kommunalrådet Ulric Nilsson (C).

Målet med beslutet är, enligt honom, att på detta sätt försöka samordna personal och vikarier på ett effektivt sätt.

– Vi har stor tillit till alla rektorer och enhetschefer. Men de kanske inte kan se helheten för de har inte koll på andra enheter. Det här är ett sätt att effektivisera och samordna mellan alla enheter. Det är ett tufft läge för alla kommuner och Söderköping är inget undantag. Vi måste se till att vi använder skattepengarna på ett effektivt sätt, säger Ulric Nilsson.

Karta: Söderköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!