Prognosen: Pengarna räcker till två snöoväder

Två snöoväder före årsskiftet. Det räcker de sparade pengarna till i Söderköping.

En miljon kronor. Det är vad som kan läggas på snöröjning i Söderköpings kommun varje år.

En miljon kronor. Det är vad som kan läggas på snöröjning i Söderköpings kommun varje år.

Foto: JOHAN NILSSON/TT

Söderköpings kommun2019-12-04 05:00

Ungefär en miljon kronor per år. Det är den beräknade budgeten för snöröjningen i kommunen, vilket är vad den brukar ligga på. För i år finns cirka 250 000 kronor kvar i årets budget.

– Det är inte mycket pengar över, men jag räknar med att det räcker för i år. Jag har egentligen inte lagt någon speciell budget, snön måste röjas om den kommer, så är det bara, säger Peter Tauberman, driftschef på gatu- och park.

Reglerna är att man börjar ploga då det är fem centimeter snö på backen. Om man vill spara pengar kan detta höjas till sex eller sju centimeter, men det är inte aktuellt nu.

– Det är inget vi kan bestämma nu och det har inte heller diskuterats. Att vänta kan leda till andra svårigheter. Men vi bestämmer själva var och när det ska plogas, säger Peter Taubermann.

– Det är tufft och svårt att säga i förväg. Vi kan inte veta hur vintern blir. Men vi måste ta bort snön och det går absolut inte att låta bli om det blir halt. Det ska inte vara så att allmänheten halkar.

Ett snöfall beräknas kosta omkring 100 000 kronor. Enligt reglerna prioriteras buss- och huvudleder samt gång- och cykelbanor. Exempel är Albogaleden, Ringvägen med flera.

– De stora stråken måste vi ta först och då tar vi även gång- och cykelvägar som oftast är parallella.

– Allt beror på naturen och vädret, som vi inte råder över. Det beror ju också på om det är blötsnö och risk för kyla eller pudersnö. Blötsnö måste bort och speciellt om det kan frysa till och bli halt den närmaste tiden, säger han.

Karta: Söderköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!