Den 13 november 1999 invigdes Stinsen med pompa och ståt. På lördagen, nästan på dagen 20 år senare, ska jubileet firas med bland annat tal, föreläsning, fika och trolleri.
Men det var en långdragen kamp innan Stinsen blev verklighet. Det skrevs proteslistor och kritikerna menade att huset skulle bli för dyrt och ligga för ocentralt.
– Jag ska erkänna att jag var en av dem som tyckte att vi inte hade råd, säger Inga-Lill Östlund.
Till slut lyckades politikerna enas om en kompromiss, huset skulle byggas av ett bolag och kommunen skulle hyra in sig. Senare köpte kommunen fastigheten. I dag är Inga-Lill Östlund odelat positiv till att bygget blev av.
– Det är fantastiskt bra. Jag är stolt över att vi har Stinsen. Det är både vackert, funktionsmässigt och välbesökt.
Johanna Hellstrand, tillförordnad chef på Kultur och fritid, säger att Stinsen är en välmående 20-åring. Flera miljoner människor har passerat in genom dörrarna sen starten och verksamheten har ökat med åren. Ett 15-tal föresläsningar per termin hålls i lokalerna, galleridelen är uppbokad i stort sett hela året och barnverksamheten är stor.
Att utlåningsgraden minskar generellt oroar henne, men hon ser ändå att biblioteket har en viktig plats i framtiden.
– Det finns ett jättestort behov av offentliga rum. Och det är viktigt att det finns en plats för samtal och informationshantering, säger hon.