Märta, 6, strejkar också för miljön

"Jag vill att de som åker bil ska åka mindre bil". Det säger Märta Bevemyr, 6 år.

"Om växter och träd dör så kan inte heller vi leva". Det säger Märta Bevemyr, 6 år, i Söderköping.

"Om växter och träd dör så kan inte heller vi leva". Det säger Märta Bevemyr, 6 år, i Söderköping.

Foto: Elisabet Bergquist

Söderköpings kommun2019-09-27 20:00

Ensam vid vägkanten av E22 utanför biblioteket Stinsen valde Märta Bevemyr, 6 år, att sitta flera timmar på fredagen. Hon tog ledigt från skolan och var med och strejkade för miljön.

– När jag hörde att det skulle vara strejk så ville jag vara med. Mamma och pappa sa att det var okej, berättar Märta.

Hon är mycket engagerad i miljöfrågor och funderade länge på vad hon ville skulle stå på hennes skyltar. "Skolstrejk för klimatet" och "Tack för att du cyklar eller åker buss" blev slutligen valen. Tillsammans med föräldrarna skapade hon sina skyltar.

– Jag hoppas att många ser och läser skylten, sedan tänker de kanske lite mer. Det är många som har tutat och vinkat till mig och det känns bra, säger Märta Bevemyr.

– Jag är intresserad av miljön för jag vill inte att den ska förstöras. Det gör mig orolig att det blir så varmt att isarna smälter. Om växter och träd dör så kan inte heller vi leva, säger hon.

Utsläpp och miljöförstöring, att Amazonas skogar brinner oroar. Märta funderade aldrig på att ta med en kompis utan tycker det känns bra att sitta själv.

När hon sitter på gräset vid gångvägen är det många som stannar till och pratar med henne.

– Det är häftigt att de små sätter ner foten och säger till oss. Vi måste lyssna. Man känner sig lite dum som vuxen. Vad har vi gjort, säger Jenny Stening från Göteborg, som stannade till och pratade.

– När barn reagerar så blir det omöjligt för dem som bestämmer i världen att ignorera detta. Det är så många som för fram tankarna.

Märta Bevemyr har inte nöjt sig med att bara demonstrera. Familjen har fått ändra en hel del vanor efter hennes miljömedvetenhet. Numera tar mamma Karin Bevemyr bussen till jobbet i Norrköping medans pappa cyklar. Varannan vecka är det vegetarisk vecka i hemmet.

– Alla kan tänka på tre B. Boende, bilen och biffen. Till boende kan man till exempel ha solpaneler som är mer miljövänligt. Det är inte så att alla ska ställa bilen hemma utan man ska tänka när man behöver använda den, säger Märta.

– Att åka buss till jobbet är faktiskt mycket bättre. Det både spar tid och blir billigare. Märta är väldigt noga med att vi inte får ha bilen på tomgång och hon går alltid till skolan, säger Karin Bevemyr.

I familjen pratar de mycket om miljöfrågorna som intresserar Märta. Efter strejken fortsätter hon till en butik i Söderköping. Där ska hon samla in pengar till Världens barn i några timmar.

6-åriga Märta Bevemyr strejkar för miljön. Då fick hon också berätta på film om sitt engagemang. Här tillsammans med mamma Karin Bevemyr och vår reporter Elisabet Bergquist.
6-åriga Märta Bevemyr strejkar för miljön. Då fick hon också berätta på film om sitt engagemang. Här tillsammans med mamma Karin Bevemyr och vår reporter Elisabet Bergquist.
Karta: Söderköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!