Många äldre hoppar över vaccineringen

Ansvariga från vårdcentralerna vill nå ännu fler från riskgrupperna med influensavaccinering.

Nu är det dags att vaccinera sig mot årets influensa, särskilt om man tillhör någon av riskgrupperna.

Nu är det dags att vaccinera sig mot årets influensa, särskilt om man tillhör någon av riskgrupperna.

Foto: Ole Gunnar Onsøien

Söderköpings kommun2019-11-19 09:30

Tisdagen den 19 november startar årets vaccinering mot influensan som ännu inte slagit rot i landet. Enligt Folkhälsomyndigheten fanns elva registrerade fall fram till vecka 45. Det är gratis för riskgrupperna: äldre än 65, de med kroniska sjukdomar och gravida. För andra kostar det 300 kronor.

Influensa kan vara farligt om man på olika sätt är nedsatt.

– Vi försöker att marknadsföra vaccinering till de äldre än 65 år, men tyvärr väljer här bara 61–62 procent av dessa att vaccinera sig, berättar Charlotte Kettle, verksamhetschef på Valdemarsviks vårdcentral och betonar vikten av vaccinskydd om man tillhör en riskgrupp.

– Det kan vara så att många är lite rädda för vaccin efter svininfluensan och det som hände då. Det kan ta åratal att återvinna förtroendet, men i dag behöver man inte vara rädd för biverkningar.

I Söderköping väljer Geria Vårdcentral att förlägga influensavaccineringen till Vintervadskyrkan på Hospitalsgatan 1.

– Det är tredje året vi gör det och det har varit jättebra, det blir trångt om vi skulle vara på vårdcentralen, säger Malin Lövbom, vårdenhetschef på Geria vårdcentral och tillägger att man i regel vaccinerar över 2 500 personer.

– Förra året vaccinerade vi 59 procent av de över 65 år och det är en ökning från 53 procent året innan, men vi når inte riktigt upp till regionens mål på 65 procent.

I Söderköping samt i Valdemarsvik gäller tisdag, onsdag och torsdag veckorna 47, 48 samt 49. Tiderna som gäller finns angivna på respektive vårdcentrals webbplatser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!