På Hemköps parkering i Söderköping har det ställts upp en trailer och ett tält på fredagen. Här finns också några rediga vildsvin i uppstoppat skick som påminner om hur massiva de är.
Det handlar om en information om viltolyckor och om hur man som trafikant kan försöka undvika kollisioner men också vad man ska göra om olyckan är framme. Bakom evenemanget står Nationella Viltolycksrådet och Älgskadefondsföreningen.
Man har också en viltsimulator på plats: här finns ratt, pedaler och reglage. Framför sig har man en 90-väg som ringlar på en skärm. När som helst kan en älg dyka upp och NT:s utsände blir snabbt varse hur svårt det är att undvika en olycka. Det händer snabbt och bromssträckan är lång.
– Det är ett bra verktyg så att folk får se hur snabbt det går, det blir en tankeställare för många, säger Boris Karlqvist, fältinformatör för Älgskadefondsföreningen som tillägger att vägsträckan som används i simulatorn är riksväg 34 mellan Vimmerby och Kalmar.
– Det är VTI i Linköping (Statens väg- och transportforskningsinstitut) som specialbyggt den åt oss och jag har pratat med dem som berättat att de ändrat sitt beteende efter att ha provat simulatorn.
Här finns också Per-Anders "PA" Eriksson, länsansvarig polis för NVR.
– Vi vill jobba förebyggande och visa hur hastighet och avstånd är avgörande vid olyckor. Sedan vill vi också skapa förståelse hos våra trafikanter för eftersöksjägare som ofta arbetar i en farlig miljö.
Vi befinner oss i ett område med ganska många viltincidenter. I Östergötland registrerades 3 941 sådana olyckor under 2019 varav flertalet handlade om rådjur, men även vildsvin och dovhjort är rikligt representerade. 108 älgolyckor skedde också under året.
– Den mest olycksdrabbade vägen här är 210, både ut mot S:t Anna och mot Linköping, berättar Willy Nilsson, eftersöksjägare i Söderköping.
Han tillägger att det mest handlar om rådjur, men att vildsvinen ökat mycket de senaste 10–15 åren medan älgstammen gått ner.
– Det är viktigt att hålla efter vildsvinsstammen, det handlar ju också om stora ekonomiska skador för bönder och andra.
Det dyker upp en del intresserade som vill prova på att greppa ratten, men också ett och annat barn som blir nyfiket på de stora vildsvinen. När det gäller de hågade som testar simulatorn är det vad vi kan bedöma få som klarar utmaningen "skadefri".