Målet är att fler tjejer ska spela fotboll

Nu har Söderköpings idrottsklubb lagt i en högre växel för att locka fler tjejer till fotbollsplanen.

Emma Lundqvist, Wilma Hedberg, Emma Hurtig och Alice Gustafsson tränar tjejerna som precis har börjat med fotboll i "bollek".

Emma Lundqvist, Wilma Hedberg, Emma Hurtig och Alice Gustafsson tränar tjejerna som precis har börjat med fotboll i "bollek".

Foto: Jessica Edeson

Söderköpings kommun2019-11-02 13:00

Under måndagen tränade ett 15-tal tjejer på Vikingavallen. Tjejerna, som är mellan 12 och 15 år gamla, var under flera år Söderköpings enda tjejfotbollslag. Nu har två av tränarna för laget, Henric Karlsson och Patrik Hörblom, fått i uppdrag att ändra på det. 

– Fram till förra året fanns det bara ett tjejlag i hela Söderköping. Nu har vi börjat försöka göra förändringar, säger Henric Karlsson.  

Genom att prata på skolor, skicka ut lappar och vara aktiva i sociala medier har idrottsklubben försökt locka fler tjejer till klubben. 

– Det här tjejlaget är anledningen till att vi har fått upp ögonen för satsningen på tjejfotbollen, speciellt när vi märkte att det bara fanns ett lag, säger Henric Karlsson.

Ytterligare en del i satsningen 2018 har gått ut på att dela upp tjejer och killar redan när de börjar spela fotboll, när fotbollen mer handlar om lek och barnen är mellan fem och sju år gamla. 

– Från början har vi tränat killar och tjejer i samma grupp, men då har det blivit så att grabbarna tagit över och då har vi också tappat tjejer. Därför delar vi upp dem direkt. Sedan har vi också tjejer från tjejlaget som är ledare, för att kunna ha lite fadderverksamhet. Andra föreningar som delat upp tjejer och killar från början har fått ett jättebra utfall, säger Patrik Hörbom, ledare.  

Under måndagen tränade tjejer födda 2004–2007 tillsammans. Under de två träningarna i veckan brukar det komma mellan 15 och 22 tjejer. 

– När tjejerna kommer hem från skolan och säger att läraren frågat vilka idrotter de sysslar med och några av killarna sagt att tjejer inte kan spela fotboll och undrat varför de gör det – då börjar man fundera. Det är för jävligt att det fortfarande är så, säger Henric Karlsson. 

Det är även en bild som tjejerna som tränar känner igen sig i. 

– Förra året fick vi kommentarer efter att det inte gick så bra i vår serie, eftersom man kunde se det i resultaten, och då kunde det vara killar som fällde kommentarer om att man inte var så bra, säger Emma Hurtig, som tränar i tjejlaget. 

Till bollekens första träningar har idrottsklubben sett att det redan kommit fler tjejer än tidigare år – och det är också den gruppen som tjejerna på dagens träning leder. 

– Det här är bara början på vår resa. Vårt mål är att ha i alla fall två årskullar tillsammans, så man i alla fall kan ha 4–5 tjejlag och ett juniorlag och damlag i framtiden, säger Henric Karlsson.  

Henric Karlsson och Patrik Hörbom satsar på tjejfotbollen i Söderköping.
Henric Karlsson och Patrik Hörbom satsar på tjejfotbollen i Söderköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!