Alla barn i Söderköpings förskolor har bjudits in att vara med och skapa sin egen ljuslykta. På söndag ska alla lyktor samlas och tändas på Hagatorget för att uppmärksamma att barns röster och rättigheter nu blir lag.
På öppna förskolan var det i veckan många små fingrar och händer som skapade sina egna lyktor. Även om de allra flesta tyckte att den vackra färgen helst skulle ätas upp.
– Den här lagen är väl ett steg åt rätt håll, säger Rickard Almroth, som besökte öppna förskolan med sonen Philip, 15 månader.
– Jag är pappaledig på onsdagar och då brukar vi gå hit. Då får han träffa andra barn i sin ålder och umgås på deras vis. Sångstunden tycker han jättemycket om.
196 länder har skrivit på FN:s barnkonvention som har 45 artiklar som ska värna om barns rättigheter.
– Men att regeringar skrivit på betyder inte att det händer något i landet, säger Rebecca Hell, mamma.
– Egentligen är det förskräckligt att det behövs en lag för att barn ska ha sina rättigheter. Men jag tror inte det är självklart ens här i landet. Vi har ju sett att det blev mindre aga då lagen infördes så det är nog bra, säger Anne Larsson, mormor.
Hon besöker ofta öppna förskolan med barbarnet Nils Wållberg, ett år.
– Det är så roligt att vara här med honom. Vi är mycket tillsammans Nils och jag, säger Anne Larsson.
"Alla barn har rätt att uttrycka sin mening och få respekt." "Alla barn rätt till ett liv och utveckling". "Vid alla beslut som rör barn ska i första hand beaktas vad som bedöms vara barnets bästa". På öppna förskolan har man gjort en affisch som berättar om FN:s konvention. De senaste veckorna har man också haft fokus på dessa frågor på olika sätt.
– Vi kan inte allt, men det har varit en bra sak att diskutera och många har åsikter kring detta. Det är bra om man nu fokuserar på barnen och deras rättigheter. Förhoppningen är väl att en lag ska leda åt rätt håll, säger Eva Kylensjö, pedagog.
"Varje stat ska bekämpa olovligt bortförande och kvarhållande av barn i utlandet."
"Barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet. Hänsyn ska tas till barnets åsikter, utifrån barnets ålder och mognad."
"Barn har rätt till yttrandefrihet; att tänka, tycka och uttrycka sina åsikter, med respekt för andra personers rättigheter."
– Det är meningen att alla ska kunna få sin lykta sedan, efter ljusfesten, säger Eva Kylensjö.