Företaget Synlab Analytics & Services förlorade en upphandling av laboratorietjänster och begärde att få ut anbudet från det vinnande företaget. Kommunen valde att sekretessbelägga hela handlingen med motiveringen att företaget kunde lida ekonomisk skada av ett utlämnande. Synlab valde att överklaga beslutet till Kammarrätten, som nu ger dem rätt och kritiserar Söderköping kommun.
"Att slentrianmässigt sekretessbelägga ett anbud i sin helhet uppfyller inte kraven på en sådan noggrann och självständig sekretessprövning som ska göras", yrkar företaget. Kammarrätten håller med och poängterar att kommunen noggrant ska kontrollera om uppgifterna kan lämnas ut. Delar som inte lämnas ut ska motiveras varför.
– Vid det tillfället gjorde jag en samlad bedömning att anbudsgivaren skulle kunde lida ekonomisk skada av att uppgifterna lämnades ut, säger Anna Thörn, kommundirektör för Söderköpings kommun, som var den som skrev under beslutet.
Det överklagade beslutet ska enligt Kammarrätten upphävas och målet återgår till kommunen för ny prövning.
"Troligtvis kan flertalet uppgifter i anbudet lämnas ut utan att anbudsgivaren lider skada", anser företaget Synlab. Kammarrätten understryker att varje uppgift ska gås igenom och motiveras om det anses vara sekretess.
Leder detta till att ni kommer att ändra era rutiner?
– De anser att vi ska bedöma del för del och det tar vi med oss för kommande ärenden, säger Anna Thörn.
Detta beslutades inte av någon nämnd utan beslutet skickades på delegation till tjänstemännen.
– Kammarrätten skriver att ärendet har varit uppe i kommunstyrelsen, så är det inte. Beslutet togs av kommundirektören på delegation, säger kommunalråd Börje Natanaelsson (M).
– Nu gör vi om. Finns det något hemligt i handlingarna får man maska de meningarna och inte slentrianmässigt hela beslutet. Vi gör om och gör rätt, fortsätter han.
Företaget Synlab krävde att beslutet skulle upphävas och handlingen lämnas ut och i andra hand att målet återvisades till kommunen för ny prövning.
– Det här är ett högst vanligt förfarande vid upphandlingar, att man begär ut dem. Jag tycker det är viktigt att intentionerna i lagstiftningen följs och att dokument hålls så offentliga som det går. Hela offentlighetsprincipen bygger på detta för branchen, media och gemene man. Det är ett viktigt demokratiskt verktyg, säger Johan Bengtsson, vd Synlab.