Kommunen brandsäkrar vandrarhemmet

Mangelgårdens vandrarhem tvingades stänga i våras efter att arrendatorn och kommunen inte kunde komma överens. Nu går kommunen ut med en upphandling för att åtgärda bristerna i brandskyddet.

Johan Stenberg brinner för Korskullen och har sparat all utrustning som fanns i Mangelgården. Han hoppas fortfarande på att kunna komma tillbaka och driva verksamheten där igen.

Johan Stenberg brinner för Korskullen och har sparat all utrustning som fanns i Mangelgården. Han hoppas fortfarande på att kunna komma tillbaka och driva verksamheten där igen.

Foto: Anne-Marie Karlsson

Söderköpings kommun2019-09-02 20:00

Redan i februari 2018 framkom det att en rad åtgärder krävs för att vandrarhemmet ska vara godkänt ur brandsynpunkt. Kostnaden för att åtgärda bristerna tros hamna på mellan 700 000 och upp mot en miljon kronor. Johan Stenberg som driver Korskullens camping strax intill, och även Mangelgården sen 2015, lade fram flera förslag på hur situationen skulle kunna lösas. 

Men kommunen krävde en 80-procentig hyreshöjning för att åtgärda bristerna. Det slutade med att Johan Stenberg drog sig ur avtalet och lämnade huset. Han säger att många har efterfrågat vandrarhemmet i sommar.

– Jag har fått hänvisa folk till andra kommuner, så det är ett avbräck för besöksnäringen här.

Kommunen har nu bestämt sig för att göra den ombyggnad som krävs och förhoppningen är att vandrarhemmet ska kunna öppna till nästa säsong.

– Vi har begärt in offerter, det här kräver ju en upphandling eftersom det rör sig om mycket pengar, säger Kenneth Edström, lokalsamordnare i kommunen.

Ska det drivas i kommunal regi?

– Nej, olika intressenter kommer få anmäla sig och behandlas enligt likabehandlingsprincipen, säger han.

Johan Stenberg tycker att kommunens sätt att hantera ärendet är märkligt, men är fortfarande beredd att göra ett nytt försök med verksamhet i Mangelgården.

– Jag är superintresserad, men inte till vilket pris som helst. Det är helt beroende av vad hyran hamnar på, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!