”Jag siktar mot att ha tjugo säckpipor”

Säckpipor, tornerspel och eldshow. Det var några av godbitarna som Söderköpings gästabud bjöd på under lördagen.

Foto: Jessica Edeson

Söderköpings kommun2019-08-31 18:00

Gruppen Falska Gäss gjorde sitt första gemensamma uppträdande i Söderköping under lördagen. Med både en tysk medeltida säckpipa, irländsk bouzouki, trumma, turkisk trumma och en skalmeja. 

Pierre Fröberg spelade under dagen en speciell, tysk medeltida variant av säckpipa.

– När man har kollat på kyrkomålningar bland annat i Tyskland så ser säckpiporna ut ungefär såhär. Man har återskapat dem någon gång på 70-talet, och sen har det ökat. Man tror att den medeltida säckpipan såg ut ungefär såhär och att den var såhär stor och att huvuddetaljerna var som de här.

Hemma i villan har Pierre drygt femton säckpipor och har planer på att skaffa några fler.

– Jag har tappat räkningen, men mitt intresse började någon gång 2007. Jag hörde säckpipor och tänkte "wow, vilket häftigt ljud", speciellt när man hörde dem på riktigt. Jag började tänka att "tänk om man kan spela en sådan", men det trodde jag  först inte skulle fungera. Jag började med blockflöjt och sedan gick det något år sedan gick jag över till skallmeja och sen när vi var i Skottland 2007 så köpte jag en säckpipa, säger Pierre Fröberg.

– Vi bodde i lägenhet då men vi flyttade ganska snart till hus efter det, fyller hans sambo Maria Jansson i. 

Och Pierre har en klar favorit - den italienska Zampogna. 

– Den har två flöjter som du spelar på samtidigt, man spelar melodin med ena handen och kompar med den andra, det är en liten föregångare till dragspelet - man använder samma komp och det ger ett väldigt annorlunda ljud.

Men utöver Falska Gäss var det också tornerspel och eldshow under lördagen och många privatpersoner hade klätt upp sig i medeltidsklädsel och en av dem var Anna Gustafsson.

– Jag har sytt klänningen själv, jag köpte ett mönster och linnetyg. Jag är här första gången och jag är imponerad. Det är jättetrevlig stämning och hela staden ger en känsla av engagemang, säger hon.

Familjen Bleckert gjorde också ett besök i Söderköping, och pappa Fredrik har varit där så gott som varje år sedan starten.

– Jag har ridit, det är kul när man kan få styra hästen själv, men jag tycker också om matmarknaden. Man kan äta vildsvin med bröd och sås, säger dottern Andrea Bleckert.

Även för Karin Larsson som var där med vännerna, har dagen blivit till en tradition.

– Jag är här för fjärde året i rad nu.  Det är kul att ha en hobby tillsammans med kompisarna. Igår var vi ute vid lägerelden, säger hon.

Pierre Fröberg med den tyska, medeltida säckpipan.
Pierre Fröberg med den tyska, medeltida säckpipan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!