När kommunen satsade på en konstfrusen isbana i Söderköping så bestämde sig Andreas Tinglöf direkt. Han ville starta en skridsko- och hockeyskola för barn. Kompisen Erik Setzman var med på noterna. Nu är det tredje året de kör tillsammans.
– Jag fick mina första skridskor då jag var två år och sedan har jag åkt. Det är kul att lära barnen. Det är långt och jobbigt att åka till andra kommuner för att lära sig åka. Därför ville vi satsa här, säger han.
Föreningen Öster Viking var genast intresserade och stöttade projektet. Redan första våren, februari 2017, satte de igång. Då kom nästan 60 barn för att lära sig.
– Vi körde nästan alla dagar på sportlovet. Det var blandade åldrar och alla hade olika mycket kunskaper, berättar Andreas Tinglöf.
Nu satsar de på att ha två träningar i veckan. De har delat in intresserade i åldrar och kunskapsnivå. På torsdagar är 5-9-åringar som åker, både hockey eller skridskor.
– Alla som vill ska få prova med klubba och puck, men vi delar isen i två delar för att de som bara vill åka skridskor ska kunna göra det. Det är lättare för dem som inte kan åka att först lära sig lite balans och annat, innan de kör med klubba.
Säkerheten är viktig. Alla måste ha hjälm på isen, helst hjälm med galler. Det är en ideell förening så alla måste ha med sig egen utrustning. Att hitta intresserade ledare har varit svårt, men nu är de tre stycken.
– Jag ska prata med föräldrarna för jag skulle vilja att alla även har halsskydd, det är en billig livförsäkring, säger Andreas Tinglöf.
Övningarna är många. Det ska inte vara för svårt, men inte för lätt heller. Deltagarna är på olika nivå så ibland kan det vara svårt att välja övningar. Men först och främst, menar Andreas Tinglöf, är det viktigt att inte vara rädd för att ramla.
– För många är det en utmaning bara att stå upp på skridskor. Tittar de för mycket ner i isen är det lätt att tippa över och ramla framåt, säger han.
– Det märks i början att många är nervösa för att det ska göra ont att ramla. Därför börjar vi med de övningarna. Det är viktigt att kunna ramla utan att slå sig. Då märker barnen att det inte var så farligt. De behöver inte vara stela och rädda.
Föreningen har även fått kontakt med Östergötlands Idrottsförbund och det finns många planer på utveckling. Först finns tankarna på ett projekt för tjejhockey som kanske blir verklighet.