Invånaren vill att ödetomten bebyggs

Bygg på ödetomten i stället för i Brunnsparken. Det föreslås i ett medborgarförslag.

Bygg hus och lägenheter på ödetomten med centralt läge istället för i Brunnsparken. Det föreslår Björn Esping i ett medborgarförslag.

Bygg hus och lägenheter på ödetomten med centralt läge istället för i Brunnsparken. Det föreslår Björn Esping i ett medborgarförslag.

Foto: Privat bild/Björn Esping

Söderköpings kommun2019-11-06 05:00

Ödetomten ligger centralt i Söderköping och det är nära till både affärer, gym, skola, skog och bad. Det framhåller Björn Esping i sitt medborgarförslag, som han presenterade för politiker i samhällsbyggnadsnämnden på tisdagen.

– Det är det mest centrala läget i hela stan. Jag tror att det kan bli jättefint och det är en stor tomt. Mycket större än hela Brunnsparken.

I hans vision finns det plats för både villor och flerbostadshus. Nackdelen är att det finns flera industritomter i närheten för tillfället men det beror på hur staden utvecklas, menar han.

– Det flyter en bäck igenom området, som i dag i stort sett är kulverterad, men om man öppnar upp kan där det skapas en damm med träd runt omkring. Det skulle bli trevligt, säger Björn Esping.

– För de boende blir det inte samma utsikt som vid Brunnsparken, men däremot en helt annan närhet till service.

Ännu en fördel är att han inte tror att många Söderköpingsbor skulle ha något emot ett byggande på ödetomten.

– För kommunens del tror jag att det skulle vara lättare att bygga här. Det skulle nog inte bli lika många protester som det blir mot ett bygge i Brunnsparken. Det påverkar inte heller alla Söderköpingsbors möjlighet att njuta av gångstråket vid Storån.

Kommunens planer är liknande.

– Ett bra förslag som finns med i översiktsplanerna, men det är inte aktuellt just nu. Om vi ska bygga där måste vi erbjuda företagen ett alternativ först. Buller och transporter blir problem för bostäder nu, säger samhällsbyggnadschef Johan Cöster.

Karta: Söderköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!