Fem miljoner liter vatten har tappats från vattentornet i Söderköping. Det motsvarar allt dricksvatten som Söderköpingsborna förbrukar under drygt två dygn. Nu är det full fart runt vattentornet. En ventil har gått sönder redan i våras och nu, efter långt planeringsarbete, ska alla ventiler bytas ut.
– Det är en stor apparat eftersom vi måste kunna leverera vatten till Söderköpingsborna samtidigt. Jag tror att det här är första gången som vattentornet töms, säger Theres Stark, VA- och renhållningschef.
Vattentornet stod klart 1974. Det har tre ventiler som väger cirka 45 kilo var. Hur det ser ut inuti tornet får ingen veta, men Theres Stark berättar att det finns 24 meter långa vattenpelare därinne. Vattnet förvaras sedan i en tank, som nästan är lika stor som tornet.
– Det finns regler och vattenverk är skyddat område, så ingen obehörig får komma in, säger Theres Stark.
Att byta ventilerna är inget lätt jobb. Att tömma vattentornet har tagit veckor. För att sänka vattennivån har man inte fyllt på vatten utan låtit det sjunka med konsumtionen. Faran är att trycket i ledningarna minskar. Det sista vattnet har släppts ut i ån.
Under en dag ska montörerna byta ut alla ventilerna. De måste skruva loss dem, rengöra allt och sätta fast nya ventiler.
– Det gäller att desinficera ordentligt så att det inte kommer några bakterier i dricksvattnet, säger arbetsledaren Joakim Hansson, på MWS Ventilservice i Motala som utför arbetet.
Under natten till onsdagen var de boende i Brobyområdet utan vatten. Nu har vattnet letts om och alla får sitt vatten direkt från Söderköpings vattenkraftverk.
– Det är lite knöligt att få vattenkraftverket i normaldrift och det kräver handpåläggning. Men det har gått bra, säger Theres Stark.
Under tiden som renoveringsarbetet är igång hålls vissa brandposter öppna. Om arbetet går bra hoppas man kunna börja fylla på dricksvatten i tornet redan i veckan.
– Men det kan nog ta några veckor innan tornet är fullt igen. Vi vill fylla på väldigt försiktigt för att inte anstränga borrhålen för mycket.
När vattnet äntligen släpps på kan det vara missfärgat då det kommer ur kranen. Det är inte farligt utan beror på beläggningar i rören.
– Det är bara att låta vattnet rinna tills det är klart, säger Theres Stark.