Hon betalade 70 000 kronor – för ingenting

För 15 år sen ansökte Slussen rum om planändring för att kunna servera mat på vandrarhemmet. Men något gick snett. Nu måste processen göras om.

Charlotta Haag Forsell äger och driver vandrarhemmet Slussen rum. Det är nu andra gången hon betalar för en detaljplaneändring för att ha möjlighet att servera mat till sina gäster.

Charlotta Haag Forsell äger och driver vandrarhemmet Slussen rum. Det är nu andra gången hon betalar för en detaljplaneändring för att ha möjlighet att servera mat till sina gäster.

Foto: Louise Åsenheim

Söderköpings kommun2019-10-29 18:00

Charlotta Haag Forsell har drivit Slussen rum vid kanalen i många år och för 15 år sedan började hon fundera på att utveckla verksamheten med någon typ av handel och servering. För detta krävs en ändring i detaljplanen, vilket hon ansökte om och betalade cirka 70 000 kronor för. Beskedet från kommunen var att planändringen gått igenom.   

– Vi har trott i alla år att vi haft rätt att servera mat men för ett par år sen uppdagades att vi inte får det, säger hon.

I detaljplanen står det att marken ska användas till bostads- och vandrarhemsändamål.

– Vi betalade dyra pengar för en planändring men det ledde inte till mycket.

I stället fick hon ansöka på nytt om en detaljplaneändring. Kostnad: 30 000 kronor.

Hur känns det att betala så mycket igen?

– Det känns ju inte bra, men vi har vant oss vid tanken och gått vidare. Man får bita i det sura äpplet, säger hon. 

I detaljplanen föreslås markanvändningen utökas från bostads- och vandrarhemsändamål till att även omfatta detaljhandel och centrumändamål. 

– Vi har inga direkta planer på att starta något, men om vi vill i framtiden så vill vi ha möjligheten.

Vad exakt som gick snett för 15 år sedan är det ingen på kommunen som vet. Personalen på samhällsbyggnadskontoret har byts ut sedan dess.

– Det är ju olyckligt att man för 15 år sedan inte kommunicerade vad planen innehöll eller att de inte fick gehör. Det är svårt för mig att kommentera. Men i dag har vi en tät dialog med beställaren, säger Johan Cöster, samhällsbyggnadschef.

Karta: Kanalhamnen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!