Hon berättar om hur barnen lekte förr i tiden

Fanns det tid att leka på 1600-talet och vilka lekar var populära då? Det ska Linköpingsbon Annika Sandén berätta om.

I veckan börjar Retro sina föreläsningar. Fört ut är Annika Sandén som berättar om hur barnen hade det för cirka 400 år sedan.

I veckan börjar Retro sina föreläsningar. Fört ut är Annika Sandén som berättar om hur barnen hade det för cirka 400 år sedan.

Foto: Elisabet Bergquist

Söderköpings kommun2019-09-09 18:20

I veckan startar Retros föreläsningar och först ut är forskaren Annika Sandén. En del Söderköpingsbor kommer kanske ihåg att hon tidigare föreläst om brottslingar och bödlar. Nu får vi veta mer om de allra yngsta på medeltiden.

– Hon forskar på olika saker och har nu intresserat sig för hur det var att vara barn 1600- och 1700-talet. Hur samhället och familjelivet var då. Hade föräldrarna tid för en kram och var det vanligt är frågor som vi får besvarade, berättar Monika Stangel Löfvall på kulturkontoret på Söderköpings kommun.

Under hösten blir det totalt fyra föreläsningar. I oktober är ett annat känt ansikte på plats, då släktforskaren Ted Rosvall, som medverkat i flera TV-program, kommer. Han ska berätta mer om släkt- och emigrantforskning.

Att ha otillåten kunskap kunde vara förödande på 1600-talet. Forskaren Martin Kjellgren kommer att berätta om de tidigaste häxprocesserna i norra Östergötland. Den första vågen av systematisk häxförföljelse bröt ut under tidigt 1600-tal. Att bli dömd eller anklagad för att vara häxa var många rädda för. Under fyra år, 1616–20 dömdes ett tjugotal kvinnor och några män för häxeri och trolldom. Samtidigt infördes en lag mot trolldom, vilket inte togs väl emot av alla präster. Martin Kjellgren ska prata om var gränsen går mellan tillåten och otillåten kunskap.

Som avslutning berättar Karolina Nilsson om Trädgårdar som konst och i konsten. Hon visar hur konsten har avspeglat sig i trädgårdar men även om hur trädgårdar skildras i konsten.

Karta: Söderköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!