Här lyfter de den nya bron på plats

Det låg spänning i luften under torsdagsmorgonen då den nya Kyrkspången, även kallad Madickenbron, skulle lyftas på plats. Den flera ton tunga bron skulle lyftas över kyrktaket, mellan träden och ner exakt på brofundamenten.

Kranen kan lyfta 90 ton och sträcker sig upp till 50 meter. Med stor precision lyfts bron över kyrkan, mellan träden och ner över ån.

Kranen kan lyfta 90 ton och sträcker sig upp till 50 meter. Med stor precision lyfts bron över kyrkan, mellan träden och ner över ån.

Foto: Louise Åsenheim

Söderköpings kommun2019-11-14 17:30

Det är  fortfarande mörkt när personal från kommunen, SM Entreprenad, brotillverkaren och kranföretaget är på plats vid S:t Laurentii kyrka. Kranen, som lyfter 90 ton som mest och räcker 50 meter, är redan där. Bron levereras på en lastbil nästan lika lång som kyrkans kortsida. 

– Det känns bra. Det är spännande in i det sista, men vet ju aldrig vad som kan hända, säger Stefan Eidborn, kommunens projektledare. 

Bron har en lång historia. Den finns med på en karta från 1702, men omnämns inte med namn. På en karta från 1813 nämns den som Kyrkospången och långt senare fick den smeknamnet Madickenbron efter att ha figurerat i filmen om Madicken. 

Vad har bron för betydelse för Söderköpingsborna?

– Mer än man tror. Det är många som har frågat efter den när den varit borta. Det verkar som om folk använder den mycket.

Engagemanget visar sig också genom att det kommit in medborgarförslag om att Kyrkspången ska tillgänglighetsanpassas nästan varje år sen 2012. Vid en besiktning 2017 konstaterades brister i både konstruktion, trappsteg och räcke och man kom fram till att det billigaste var att byta den. I våras tog servicenämnden beslut om att det skulle göras, och att den då skulle tillgänglighetsanpassas.

– Vi har även anpassat Kyrkogränd. Vi har ställt dit granitblock för att få upp vägen i höjd med bron. Nu finns inga trappor längre, säger Christian Gustavsson, anläggare på SM Entreprenad.

Men lyftet drar ut på tiden. Det har upptäcks att broleverantören missat att sätta dit de tomrör för eldragning som ska sitta under bron och det måste fixas. Framåt 09 är det äntligen dags. Mikael Thornmark, kranförare, har förberett sig.

– Det är inte busenkelt, det handlar om precisionskörning, säger han.

När bron hänger i luften mellan kyrkan och ån är det några grannar som samlats för att bevittna händelsen.

– Jag har väntat på att bron ska komma på plats. För mig är den viktig och jag använder den ofta. Sen är det ju bra att den blivit handikappvänlig, säger Björn Göransson, som kan se bron från sitt fönster.

Det tar inte lång tid förrän bron har sänkts ner på sina fundament. Efter några justeringar ligger den som den ska.

– Jag är jättenöjd. Det gick bra, säger Stefan Eidborn.

– Som det ska, säger Lars Olofsson, snickare på Martinssons som tillverkat bron.

Karta: Kyrkspången
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!