På det öppna mötet med kommunstyrelsen redogjorde Johan Cöster, samhällsbyggnadschef med ansvar för fastighetsfrågor, för ärendet som gäller en eventuell försäljning av Bergaskolan och Brunnslasarettet. Då framgick att det i markanvisningen ska ingå inte bara ombyggnad av husen utan också möjlighet att bygga nytt i området.
– Det gäller att hitta en balans mellan att bevara karaktären och att få någon att våga exploatera. Någon ska våga satsa kanske 40 miljoner, sa Johan Cöster.
Att ge möjlighet till en nybyggnation menar han är nödvändigt för att få ekonomi i försäljningen.
– Det blir en förtätning i området, annars går det inte att få ut volymerna. Det är bruttoytan som gör att det går att tjäna pengar på det.
Ulric Nilsson, (C), kommunalråd, säger att ett eventuellt nybygge ska hanteras i detaljplaneprocessen.
– Ju större yta till exploatören, desto mer kan kommunen tänkas få betalt. Men sen gäller det att kommunen frågar sig, vad är det vi vill? Är det att kortsiktigt få ut så mycket pengar som möjligt, eller är det att utveckla området långsiktigt? Det kommer vi fram till under detaljplaneprocessen.
Är det inte kontroversiellt att bygga nytt i en sådan kulturhistorisk miljö?
– Självklart. Det måste göras med mycket varsam hand. Bygger vi för stort så förstör vi de kulturhistoriska värden som finns.
Tuula Ravander, (S), oppositionsråd, säger att Socialdemokraterna är överens med majoriteten i frågan.
– Vi stödjer det förslag som ligger för beslut. Vi kan inte heller se att kommunen kommer att ha någon användning av de här fastigheterna och det är för stora kostnader för att renovera dem.
Vad tycker du om ett nybygge i området?
– Det är inte säkert att det blir så, men det finns möjlighet att bygga där Bergahallen tidigare låg. Jag ser inga problem med det då det redan stått en byggnad där, säger hon.
Hon anser inte att frågan är så kontroversiell, trots de kulturhistoriska husen och närheten till Brunnsparken.
– Kommunen har ändå möjlighet att styra vad som byggs med detaljplaner och bygglov. När det gäller Bergaskolan och Brunnslasarettet går det inte att göra några större förändringar i byggnaderna utåt sett, eftersom de är kulturhistoriskt viktiga.
– Vi kan också styra lite hur den övriga byggnationen ska se ut. Det är viktigt att kommunen tar det ansvaret och ser till att det passar in i miljön.