EU har sedan ett antal år tillbaka gemensamma regler för inlandssjöfart, det vill säga trafik på kanaler, floder och insjöar. Regelverket gäller så kallade inre vattenvägar, IVV, där enklare fartyg, exempelvis pråmar, kan gå. Under 2020 väntas EU ta beslut om uppklassning av flera svenska farvatten till just inre vattenväg, däribland Göta kanal.
– Det är Transportstyrelsen som lagt fram förslaget för EU-kommissionen, som sen tar beslut om det, säger Johan Wahlström, enhetschef på Sjöfartsverket.
Göta kanalbolag har varit med som en remissinstans och Roger Altsäter ser positivt på en uppklassning.
– Vi kommer kunna använda Göta kanal under en större del av året och det är ju också lite att gå tillbaka till ursprunget, att transportera gods effektivt och miljövänligt, säger han.
Du ser ingen risk för konkurrens med turisterna?
– Nej, jag tror inte det kommer rasa in jättemycket gods. En kanal kan faktiskt användas 24 timmar om dygnet och idag använder vi en tredjedel av tillgänglig tid. Om det skulle komma godstrafik skulle den få gå på nätterna eller puttra förbi under tidig morgon. Att det skulle bli fullt, det är klart tveksamt.
Göta kanal har också vissa naturliga begränsningar. Storleken på slussarna är en.
– Båtarna kan vara max 30 meter, så det blir aldrig några stora fartyg som trafikerar kanalen.
Roger Altsäter har troligen rätt i att det inte kommer bli någon anstormning av godstrafik. Idag är Vänern och Mälaren redan klassade som inre vattenvägar, men endast ett godsfartyg av det här slaget går i trafik i Sverige. Fartygen, som har lägre krav på sig och som därmed skulle frakta gods till en billigare kostnad, har inte slagit igenom här.
– Det är trögstartat. Det vill till att någon aktör köper in sådana här fartygstyper från Europa, alternativt bygger nya. Men potentialen finns ju, det är det vi försöker belysa, säger Johan Wahlström.
Syftet med att utöka antalet inre vattenvägar är att flytta över transporter från vägar till järnväg och vattenleder. Miljöhänsynen är ett starkt argument.
– Det finns olika beräkningar. Men om man tittar på ett sånt fartyg som gått på Mälaren så genererar det utsläpp likvärdigt 20 lastbilar men har kapacitet att ta lika mycket gods som 300 lastbilar.