Fiberkunder kan få vänta på anslutningen

Nästa år ska alla på fastlandet ha fått fiber. Det är IP Onlys mål. Samtidigt måste de ansöka om uppskov från länsstyrelsen.

Det är ännu oklart när alla som vill i kommunen har fått sin fiberanslutning.

Det är ännu oklart när alla som vill i kommunen har fått sin fiberanslutning.

Foto: Christer Andersson

Söderköpings kommun2019-12-06 05:00

I år har hittills cirka 650 hushåll i Söderköpings kommun fått fiber. Det är fler än förra året, men färre än vad bolaget IP Only hade planerat. Att de inte har kunnat hålla sina utbyggnadsplaner beror bland annat på att underleverantörer gått i konkurs. Det förklarar Carolina Magnusson, som är företagets ansvariga i området.

– Vi hoppas att hinna med 20–30 hushåll till under det här året. Det var tänkt att det skulle bli fler anslutningar i år, hur många som var planerade vet jag inte exakt. Men nästa år ska vi ha byggt klart på fastlandet. Det är vårt mål, säger Carolina Magnusson.

Däremot måste antagligen ett 40-tal kunder som bor på öar i skärgården vänta ytterliggare ett år, till 2021. Enligt projektet hos Länsstyrelsen i Östergötland, där fiberutbyggnaden ingår, ska fiber vara fullt utbyggt nästa år. 

– Vi gör ett försök att förlänga tiden hos länsstyrelsen och få dispens ett år till för att hinna med skärgården, säger Carolina Magnusson.

Om ni inte får dispens, vad händer med utbyggnaden då?

– Vi bygger ändå. Vi har hela området med i våra byggplaner, säger hon.

Om ni inte får dispens, hur påverkar detta kunden? Blir det dyrare?

– Det avtal som vi har med kunderna är det som gäller, säger Carolina Magnusson.

Efter att en underleverantör gått i konkurs har IP Only försökt att minimera förseningarna för utbyggnaden, enligt Carina Magnusson. Dock saknades dokumentation och annat från underleverantören, vilket försenat arbetet.

– Nu går vi igenom allt och kvalitetssäkrar det som gjorts. En del projekt har vi kunnat fortsätta med, samtidigt som vi kontrollerar, men andra har fått vänta. Det är jättesvårt att säga hur lång tid det tar. Det beror på vilka problem vi stöter på.

– Vi håller på med schaktning och tar bort stopp som finns i en del rör, beskriver Carolina Magnusson.

Förhoppningen är att kunna avsluta fiberdragningen till 20–30 hushåll i området Bråta–Skåra före årsskiftet.

Det blir inget generellt stopp i arbetet med fiberutvecklingen under vintermånaderna.

– Jobben pågår, men ibland kan det vara vissa moment som tar längre tid eller som man får vänta med beroende på vädret.

Målet för IP Only att kunna ansluta de cirka 1 000 hushåll som fortfarande saknar fiber i kommunen under 2020. Under första kvartalet nästa år har företaget lovat att ha nya informationsmöten med de hushåll som väntar på fiber.

"Vi försöker få dispens hos länsstyrelsen ett år till för att hinna med skärgården". Det säger Carolina Magnusson, IP Onlys ansvarige i Söderköping.
"Vi försöker få dispens hos länsstyrelsen ett år till för att hinna med skärgården". Det säger Carolina Magnusson, IP Onlys ansvarige i Söderköping.
Karta: Söderköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!