"Det går bra att ha roligt utan alkohol"

"Förr delades lönen ut på krogen, hälften i dricka." Alkoholens problem startade IOGT-rörelsen berättar Per-Åke Andersson.

"Nalle var min trygghet" finns med på utställningen på Stinsen i Söderköping.

"Nalle var min trygghet" finns med på utställningen på Stinsen i Söderköping.

Foto: Elisabet Bergquist

Söderköpings kommun2019-10-28 10:30

– Ungefär 450 barn i Söderköping har föräldrar som dricker. Det påverkar deras liv negativt. Då en familjemedlem dricker drabbar det både familjen och samhället, säger Per-Åke Andersson, som är ordförande i Finspång.

Han är med och hjälper till att sätta upp föreningens utställning på Stinsen i Söderköping. Förhoppningen är att få igång ett samtal om alkoholens negativa påverkan även på en politisk nivå. Föreningen har bjudit in Söderköpings ledande politiker till ett samtal i veckan.

– Vi försöker bilda opinion. Vad gör kommunens politiker för att hitta dessa drabbade barn och hjälpa dem? Barn tar ofta på sig ansvaret för att hålla sina föräldrars drickande hemligt. Det påverkar dem och deras liv, fortsätter han.

Föreningen i Söderköping är den 79:e som bildades i Sverige och har funnits i 138 år och är därmed nästan lika gammal som hela den svenska rörelsen, som i år firar 140 år. I dag finns 90 medlemmar i Söderköping. Den som är med i föreningen lovar att inte dricka alkohol.

Aktiviteterna som arrangeras är många, men mest populärt är danser och loppis.

– Jag kom med i logen redan som tioåring genom idrotten. Vi ordnade många danser och så är det än i dag. De som vill dansa kommer gärna. Vi vill visa på alternativ och att det går bra att ha roligt utan alkohol, säger Bert Svensson.

Varje månad finns olika programpunkter i Vidarlokalen. Ofta är det musik, men även loppis, studiecirklar, stick-café och även amatörkonstnärer som samlas i lokalerna. Första advent arrangeras även julmarknad som brukar locka många besökare.

– Förr hade vi barn och ungdomsverksamhet, speciellt under loven med aktiviteter och utflykter. Det hoppas vi kunna ordna igen, men vi behöver ledare, säger ordföranden Lena Svensson.

Alla medlemmar jobbar ideellt och för tillfället är det svårt att hitta ledare. Föreningen skulle gärna vilja fortsätta med sina satsningar för barn och ungdomar, för att visa på ett alternativ.

– På 1800-talet fick vanliga människor egentligen inte samlas. Spriten var ett stort problem och nykterhetsrörelsen behövdes. Men vi behövs lika väl i dag.

– Färre unga dricker, det visar statistiken. Men det finns många undersökningar som visar ett samband mellan alkohol och cancer. Men politikerna, som vi tycker har ett ansvar, vill inte lyfta frågan, säger Per-Åke Andersson.

Engagerade eldsjälar i IOGT-NTO är ordförande Lena och maken Bert Svensson från Mogata.
Engagerade eldsjälar i IOGT-NTO är ordförande Lena och maken Bert Svensson från Mogata.
Karta: Söderköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!