Deras donationer smyckar Göta kanal

Intresset för att donera ett träd till Göta kanal är rekordstort. Antalet trädfaddrar har fördubblats sen i fjol. "Vi förenar nytta med nöje", säger Bo Hallberg, en av de som planterade en lind längs kanalen.

Söderköpings kommun 7 november 2019 21:00

När kanalen byggdes kantades den av en allé på 16 000 träd. I dag uppskattar man att det finns 10 000 träd kvar och Göta kanals ägare, staten, har sagt att det nu är ett måste att bevara och återplantera det som återstår.

– Träden börjar bli uppåt 200 år och dör av ålder. Men sen har vi problem med almsjukan och de kan också förstöras av stormar eller ras, säger Roger Altsäter, vd på Göta kanalbolag.

Sen 2004 erbjuder bolaget privatpersoner och företag att bli faddrar till nya träd längs kanalen. Mellan 2010 och 2016 skänktes i snitt mellan 50 och 100 träd per år. Men i år har intresset ökat markant. Antalet träd som donerats har ökat från 130 i fjol till 260 träd i år.

– Det är jättepositivt. Det skapar en vacker miljö och det är kul att folk engagerar sig, säger Roger Altsäter.

 

Under torsdagen hölls en ceremoni där alla faddrar fick plantera sitt eget träd. 45 lindar skulle ner i marken, på en cirka 500 meter lång sträcka intill Tegelbrukets sluss.

– Vi påbörjade den här sträckan för några år sen och tyckte att det vore bra att fylla på den. Sen tittar vi också på var det kan vara bra att samla folk, säger Henrik Pettersson, fastighetschef på Göta kanalbolag.

Några av de cirka 100 som kom till trädplanteringen var Svetlana och Bo Hallberg från Täby. 

– Vi har alltid planterat träd när vi bott utomlands, men det är första gången vi gör det i Sverige, säger Svetlana.

I Litauen har de planterat en egen allé som fått namn efter dem, men även i Malaysia och Kazakstan har de planterat träd. Nu gav Bo trädet till Svetlana i present på Internationella kvinnodagen. (En rysk tradition som de noga håller vid liv.)

Vad har ni för relation till Göta kanal?

– Vi planerar att åka kanalen i sommar så då hoppas vi kunna se vårt träd här, säger Bo.

 

Många ger trädfadderskapet i present, antingen som dopgåva eller som födelsedagspresent. Kjerstin och Klas-Göran Bask från Åby fick sitt träd i gemensam 80-årspresent.

– Jag såg på Instagram om det och tipsade min dotter om att det var en bra present, säger Kjerstin.

De har en speciell relation till kanalen då de hade sin 50-årsfest på en av turbåtarna. Och så tycker de om presenter som gör nytta.

– Ja, vad fasen ska man ge till 80-åringar? säger Klas-Göran.

– Hellre det här än något som ligger hemma och skräpar, säger Kjerstin. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa