Demonstration för klimatet lockade

För att förbättra klimatet måste vi ändra vår livsstil. Det anser Eva Katarina Agestam, präst i Söderköpings församling.

Söderköpings kommun 30 september 2019 16:01

– Vi måste få hjälp med förändringen av vår livsstil. Det som gjorts hittills har inte fungerat. Istället kan man kanske införa ransoneringar eller sätta gränser om hur man får eller ska göra då det gäller exempelvis flyg. Det kan vara ett bra sätt, tror Eva Katarina Agestam.

 

Hon var initiativtagare till deltagandet i den världsvida klimatstrejken. Många uppmärksammade demonstrationen och ett 50-tal personer samlades på Hagatorget i fredags.

– Jag vill inte skuldbelägga någon. Det är de som reser och har makt som har det största ansvaret. Men det är vår livsstil som är fel. Vår tanke idag är att om man har resurser så ska man lägga dem på resor och konsumtion. De som är fattiga har inte råd, så därför är största ansvaret för dem som har ekonomiska resurser, säger Eva Katarina Agestam.

 

Hon menar att initiativet kommer nerifrån och förs uppåt, men politikerna måste reagera så att det blir förändringar.

– De får sluta med det lösa snacket om individens frihet och istället bestämma och begränsa hur mycket man får flyga exempelvis.

Hur skulle det gå för dem som bor i norra delarna av landet?

– Det ska i första hand inte rikta sig mot dem som bor långt bort. Vi måste se efter orättvisorna i landet. Men det kan handla om vilken typ av infrastruktur vi ska satsa på. Är det att snabbtåg ska gå fem minuter snabbare eller att hela landet har fungerande järnväg, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kommentera
Läs mer!

Insändare: Vi ska vara rädda om Söderköpings själ

Vi ska vara rädda om Söderköpings själ

Edvard Hollertz: "Ska alla risker byggas bort så blir det ofta en tråkig stad att tillbringa livet i"

"Ska alla risker byggas bort så blir det ofta en tråkig stad att tillbringa livet i"
Visa fler
Ämnen du kan följa