Musik och sång, medeltidsmarknad, mat och mycket hantverk. I år försöker Söderköpings kommun att satsa på många nyheter som de hoppas ska kunna utvecklas.
– Det här är ett test som vi vill göra eftersom vi är en medeltidsstad. Vi hoppas att det ska uppskattas, säger Therese Eklöf, näringslivs- och turistchef.
På Rådhustorget ska medeltidsmarknaden sprida ut sig med hantverk, tyger, skinn och medeltidsgodis. Tomten kommer på besök och här finns plats för barnen att pyssla tillsammans med tomtenissarna en stund.
Besökarna kan fortsätta sin vandring på Storgatan där butikerna ställer ut. Förhoppningen är att den gamla traditionen om att kyrkklockarnas ringning klockan tio på lördagsmorgonen ska inleda julskyltningen.
– Förr täckte butikerna sina skyltfönster och höll julskyltningen gömd. Först då kyrkklockorna ringde togs pappret bort och sedan kunde alla strosa och se den nya julskyltningen. Förra året var det inte många butiker som deltog, men vi hoppas på bättre uppslutning i år, förklarar Therese Eklöf.
– Det är en fantastisk tanke och roligt om vi kan hålla i den här traditionen.
Det finns fler nyheter för i år. På Hagatorget arrangeras sångmaraton med både enskilda sångare och musikanter samt körer. Den som är intresserad av att delta kan fortfarande anmäla sig. Konferencier är Åsa Sjöberg, som leder sången.
Förskolornas pysseltävling går ut på att göra ett vinterlandskap, gärna med återvunnet material. Hittills har sex förskolor anmält sitt intresse. Deras alster ställs ut i den tidigare skoaffären vid Hagatorget.
– Vi hoppas på att de här idéerna ska växa och att fler blir intresserade av att vara med, både vad gäller att sjunga och pyssla. Vi börjar så smått i år, säger Therese Eklöf.
Men på Hagatorget blir det trångt av utställare med traditionell julmarknad. Mitt på dagen arrangeras dans och jullekar kring granen. Söderköpings lucia ska också finnas på plats med sina tärnor.
Smycken och rengöring till bilar är några av idéerna som skolungdomarna haft då de bildat UF-företag, det vill säga ungdomsföretag. Skoleleverna kommer från hela Östergötland för att visa sina företag och ställa ut sina produkter på Skönbergagatan. Där i slutet lockar Brunnssalongen med änne en julmarknad, inomhus, i sekelskiftsstil.
– De satser på klassiskt hantverk men även med mycket stickat, blommor och ljus. Det blir ett 50-tal utställare i Brunnssalongen i år, säger Therese Eklöf.