De investerade tre miljoner i bygget

För snart två år sen hotades hela verksamheten på Sofies gård, då kommunen krävde att korttidsboendet skulle leva upp till de nya brandskyddsreglerna. Efter en investering på cirka tre miljoner står nu ett nytt korttidsboende klart.

Madeleine Elliot, som gått i pension men är kvar som delägare på Sofies gård, och Christina Tauberman, verksamhetsansvarig LSS, tycker att det känns bra att det nya korttidsboendet är klart efter många turer. "Nu har vi högsta brandsäkerhetsklassen", säger de.

Madeleine Elliot, som gått i pension men är kvar som delägare på Sofies gård, och Christina Tauberman, verksamhetsansvarig LSS, tycker att det känns bra att det nya korttidsboendet är klart efter många turer. "Nu har vi högsta brandsäkerhetsklassen", säger de.

Foto: Louise Åsenheim

Söderköpings kommun2019-11-08 09:30

Det var i december 2017 som Sofies gård fick reda på att kommunen inte ville förlänga avtalet med dem. Orsaken var att Lillgården, som byggdes 2005 som korttidsboende, inte uppfyllde de nya kraven på brandskydd. Eftersom korttidsverksamheten är en avgörande del i verksamheten tog Sofies gård beslutet att investera för att bli godkända ur brandskyddssynpunkt. Lillgården gick av praktiska skäl inte att bygga om, utan i stället fick det bli en tillbyggnad av huset där fritidsverksamheten är. 

– Steg ett blev att köpa loss marken för att kunna få bygglov, säger Madeleine Elliot, delägare.

Bara den processen tog ett år att genomföra och sen följde en rad tidskrävande problem att lösa. Bland annat var det svårt att få in offerter på sprinklersystemet, eftersom jobbet var så litet. I september i år stod tillbyggnaden i alla fall klar och i tisdags hölls ett Öppet hus för politiker, tjänstemän och anhöriga. 

Nu har korttidsboendet högsta säkerhetsklass, där varje rum är en egen brandcell, det finns sprinkler i varje rum och en brandvarnare som går direkt till bemannad station. 

– Det känns skönt, säger Madeleine.

Totalsumman för investeringen är inte helt klar, men cirka tre miljoner kronor kommer utbyggnaden att kosta. Framför allt är det sprinklersystemet som drog i väg i pris.

– Det blev dyrare än vi kalkylerat, säger Madeleine.

Det är en stor investering. Har ni aldrig tvekat?

– Nej.

– Vi hade inget annat val, då hade vi fått lägga ner, säger Christina Tauberman, verksamhetsansvarig LSS.

I utbyggnaden finns fem rum, varav ett är till för personalen. I dag bor åtta personer där, olika antal dygn i månaden. Barnen och ungdomarna har olika diagnoser, allt från Downs syndrom till Asperger. Det nya boendet har blivit ett lyft för verksamheten.

– Nu är allt i samma byggnad, vilket är en fördel. Förut fick ni gå in hit för att laga mat, säger Christina Tauberman.

– Samtidigt kan man fortfarande gå undan och få lugn och ro.

I dag har Sofies gård avtal med Söderköping och Valdemarsvik, men förhoppningen är att kunna skriva avtal med fler kommuner.

– Nu kan vi gå ut och sälja oss på ett helt annat sätt. Nu har vi både utrymme och säkerhet, säger Christina. 

– Det blir ju mycket lättare nu när vi har något att visa upp, säger Madeleine.

Kortidsboendet ligger i en tillbyggnad till fritidsverksamheten.
Kortidsboendet ligger i en tillbyggnad till fritidsverksamheten.
Karta: Sofies Gård AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!