I Gårdeby har makarna Aguilera Andersson startat en bred verksamhet. Gårdsbageriet Ponduroza är grunden, men drömmarna och planerna på att utvidga till fler saker lever. Företaget har snart funnits i tio år och de har lärt sig mycket under den första tiden.
I gårdsbageriet är det främst chilenska piroger och bakelser som är grunden. Men de bakar också annat. Cristina Aguilera har många specialrecept med sig från hemlandet Chile.
– Jag bakar allt men tusenbladstårtan och piroger är populärt, säger hon.
Makarna bakar tillsammans och byter av varandra. I dag är kaféet bara öppet vid speciella tillfällen. I stället bakar de till försäljning på marknader och vid beställning. Under sommarmånaderna besöker de drygt 30 marknader i Östergötland och Södermanland.
– Det har blivit lite mer utbud med åren men piroger och bullar är det mest populära. Ibland stannar vi ett par dagar på marknaderna och sover i bilen, säger Per Eduward Aguilera Andersson.
– En del tror att man skär guld med täljkniv på marknader men så är det verkligen inte. Ibland går det bra och ibland sämre. Det jobbigaste är om man varit på marknad en hel dag och sedan måste hem och baka på natten, för att åka igen nästa dag, säger han.
Per Eduward Aguilera Andersson har många idéer. Nu har han äntligen fått bygglov och hoppas kunna förverkliga sin dröm om ett 50-talskafé. Inomhus hoppas han på ett 20-tal platser. Sedan vill han få igång odlingar i sina växthus och kanske ha möjlighet att även utvidga med bland annat julmarknader.