De har varit aktiva i mer än 30 år

De vill ha en bra äldrepolitik. Samtidigt är föreningen en viktig mötesplats med många möten som grundar sig i gemenskap.

Aktiva i mer än 30 år. Fr v Ingrid Wall, 98 år  och Anna-Britt Rolf, 91 år.

Aktiva i mer än 30 år. Fr v Ingrid Wall, 98 år och Anna-Britt Rolf, 91 år.

Foto: Elisabet Bergquist

Söderköpings kommun2019-10-10 08:00

I mer än 30 år har 98-åriga Ingrid Wall och 91-åriga Anna-Britt Rolf varit medlemmar i SPF S:t Ragnhild.

– Jag går på nästan alla möten, så ofta jag kan. Det är fortfarande väldigt roligt, säger Ingrid Wall.

Hon gick med vid pensionen. Då var de inte så många medlemmar och de träffades i Drothems församlingshem. Men intresset har växt och därmed medlemsskaran.

– Jag har varit hemmafru men också jobbat på lasarettets laboratorium på den tiden då vi hade lasarett i Söderköping. I föreningen började jag delta i kaffekommittén.

Även Anna-Britt Rolf blev medlem samma år. Hon jobbade i Fix-fabriken under många år och trivdes.

– Det var ett roligt jobb. Vi var så många på den tiden, omkring 300 anställda. Först var jag på lagret men fick sedan ont i ryggen och bytte avdelning.

Under åren i föreningen har det varit otaliga utflykter och föreläsningar. Anna-Britt Rolf minns en studiecirkel om runstenar som utmynnade i en utflykt till Tåby.

Föreningen firade i förra veckan 40 år, då ett 150-tal medlemmar samlades i Brunnssalongen. I dag har man cirka 560 medlemmar och arrangerar träffar en gång i månaden.

– Då SPI grundades i brinnande krig. Frågor som dåliga pensioner, bostäderna och äldre människornas situation i samhället var anledningen. Det är frågor som vi fortfarande jobbar med. Samtidigt är vi en viktig mötesplats och gemenskap för det finns en ensamhet som infinner sig då man lämnar sin arbetsplats, säger ordförande i SPF,  Sveriges Pensionärsförbund, Eva Eriksson.

Karta: Söderköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!