De finns till för de som behöver

På Klockaregården, Söderköpings centrum för diakoni, erbjuds både andlig och kroppslig spis. "Vi vänder oss till alla", säger Christer Jonasson Pihl, församlingspedagog.

Klockaregården fick sitt namn av att det en gång i tiden var klockarens bostad, men idag är det Söderköpings centrum för diakoni. Här ses Kay Hertzman, diakoniansvarig, Ronnie Svenneryd, diakoniassistent, och Christer Jonasson Pihl, församlingspedagog.

Klockaregården fick sitt namn av att det en gång i tiden var klockarens bostad, men idag är det Söderköpings centrum för diakoni. Här ses Kay Hertzman, diakoniansvarig, Ronnie Svenneryd, diakoniassistent, och Christer Jonasson Pihl, församlingspedagog.

Foto: Louise Åsenheim

Söderköpings kommun2019-09-09 19:40

Det är en förmiddag mitt i veckan och i köket på Klockaregården står Anita Eriksson och skär fisk i lagom stora bitar. I dag blir det fisksoppa på sopplunchen, som erbjuds måndag till fredag för endast 20 kronor.

– Jag tycker det är roligt att ha en uppgift. Jag har gjort det här ideellt på onsdagar i omkring sju år, och jag fortsätter så länge det känns bra, säger hon.

Klockaregården har varit centrum för Söderköpings diakoniverksamhet sen 1999 och soppluncherna har funnits lika länge. De får mellan 20 och 40 gäster per dag och ungefär hälften av dem är stamkunder. Det tillagas cirka fem liter soppa per dag och det som inte går åt fryser de in och skänker till de som behöver.

– Vi slänger aldrig något, säger Christer.

Hur vet ni vilka som har ett behov?

– Det sprider sig eftersom vi har ett gott rykte. Även samhället är medvetna om oss, socialen kan till exempel tipsa människor om att vi finns.

Kan vem som helst komma hit och äta för 20 kronor, eller är det främst för behövande?

– Vi vänder oss till alla, säger Christer.

– Det är bra om de som har ett ekonomiskt behov kommer, men de flesta som kommer hit gör det för att de är ensamma och vill ha gemenskapen, säger Ronnie Svenneryd, diakoniassistent.

– Här söker folk vänner och det hittar de oftast. De håller lite reda på varandra och frågar efter varandra om någon är borta, säger Kay Hertzman, diakoniansvarig.

Men på Klockaregården erbjuds mycket mer än soppa och fika. Verksamheten handlar om att stötta människor på alla plan och där är själavårdssamtal en stor del.

– Om man inte mår bra inombords och behöver lätta sitt hjärta så finns vi. Och det är ganska många som är i behov av det. Det är svårt att komma intill i psykiatrin, säger Kay.

– Sen har vi ett lite annat perspektiv. Vi har det kristna perspektivet och kan vägleda om personen vill det. Vi tvingar aldrig på någon något, men om den har en kristen tro kan man ta det till hjälp, säger Ronnie.

Kay säger att många som söker hjälp inte är troende och att även de med en annan religion är välkomna.

– Vi har till exempel haft kontakt med ett flertal nyanlända av en helt annan religion. Om de vill komma till oss är de välkomna. De brukar tycka att det fantastiskt fint att titta i våra kyrkor.

– Vi är till för alla som vistas i församlingen, säger Christer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!